Szakosztályunk  |  Túra infrastruktúra  |  Pályázatok  |  Elérhetőségeink
VITÉZLŐ TELJESÍTMÉNYTÚRA 2019.04.12-14.
 

 

 

JÓL JÁRSZ, HA JÓT JÁRSZ!

 

Főoldal

Bebek Portya

Köleséri tanösvény

Galéria

Letöltések

Linkek

Magunkról

Partnereink

Video letöltés

Szolgáltatásaink

Vitézlő Szendrő

 

2019

 

 

 

 

 

 

XIV. Vitézlő

programsorozat és

teljesítménytúra

2019.04.13.

Szendrő

 

Vitézlő archívum

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Vitézlő adatbázis

TANÖSVÉNY SZENDRŐ KÖRÜL

A tanösvény által nyújtott lehetőségek

 

Szendrő és környéke gazdag természeti és kulturális értékekben. A Szendrői Természetjáró Szakosztály eddig is nagyban hozzájárult ezen értékek megőrzéséhez és népszerűsítéséhez. Túráink során több ezer ember ismerhette meg lakóhelyünk szépségeit. Ezt az utat kívánjuk folytatni azzal, hogy Szendrő körül tanösvényt létesítünk. Ezzel erősíteni kívánjuk az itt lakók lokálpatriotizmusát, vonzóbbá kívánjuk tenni városunkat a természetjáróknak, részt kívánunk venni a fiatalok környezettudatának fejlesztésében.

Ezen kívül a tanösvény népszerűsítésével szeretnénk országszerte felhívni a közvélemény figyelmét településünk és környékének szépségére, ezzel vonzani ide a turistákat. Szendrő - szerencsés fekvéséből kifolyólag - jelentős átmenő turistaforgalmat bonyolít le. Az átmenő turisták számára is vonzó lehet e tanösvény, így megállnának településünkön.

Tehát az útvonal létrehozásával hozzájárulhatnánk a tanösvény által érintett települések gazdasági fejlődéséhez.

 

A tanösvények létrehozásának elmélete

 

„A tanösvények olyan –elsődlegesen a látogatók környezeti tudatának fejlesztése céljából létrehozott – terepi bemutatóhelyek, amelyek turistaútvonalra felfűzött állomásokon, táblák vagy kirándulásvezető segítségével mutatják be egy adott terület természeti-kultúrtörténeti adottságait és értékeit, valamint azok megőrzésének fontosságát és módját.”[1]

         A tanösvényeknek nagy szerepe lehet a fiatalok környezeti tudatának fejlesztésében. A helyi és környékbeli általános iskolák bevonásával, kirándulások szervezésével, a tanösvény létrehozói (támogatói) jelentős szerepet vállalhatnak a helyi és környékbeli természeti és kulturális értékek megőrzésében. Nagy előnye lehet – más tanítási, nevelési módokkal szemben – hogy az értékek természetes környezetükben kerülnek bemutatásra, ami az ismeretszerzés legközvetlenebb formája.

A tanösvények létrehozásával új turisztikai célpontok jöhetnek létre, amelyek vonzó hatása lehetőséget biztosít a turistaforgalom bizonyos mértékű irányítására, nagy látogatottságuk következtében pedig fontos szerepük lehet a közvélemény felkeltésében.

A tanösvények a turizmuson keresztül a terület gazdasági fejlődéséhez is eredményesen járulhatnak hozzá.

        

A tanösvények berendezési tárgyai

 

 A tanösvényt az különbözteti meg a turistaútvonaltól, hogy vannak jellegzetes berendezési tárgyai. Ilyenek az információs táblák, tájékoztató táblák, számozott vagy feliratozott karók. Ezek segítségével a látogatóknak nincs szükségük képzett túravezetőre, biológusra, történészre stb. hogy felfedezzék a helyi értékeket.

A jellegzetes berendezési tárgyakon kívül azonban szükség van a túraútvonalak általános berendezési tárgyaira is. Ezek közül legfontosabbak az egyértelműen felfestett túrajelzés valamint a szemétgyűjtő edények. Ezen kívül az útvonal teljesítését kellemesebbé lehet tenni a látogatók számára kiépített pihenőhellyel. A túrázás biztonsága érdekében egyes helyeken indokolt lehet védőkorlátok, lépcsők, pallók kiépítése.

 

A tanösvény létrehozásának előzetes terve

 

A tanösvény létrehozása hosszú és összetett folyamat, mely több szakaszra bontható és a teljes kiépítés évekig is tarthat. Azonban esetünkben néhány hónap alatt is jelentős eredmények érhetők el. Ezzel arra célzok, hogy a szakmai előkészítést – ami a tervezés legidőigényesebb szakasza –, már előttünk elvégezték. Nekünk „csak” annyi dolgunk van, hogy e tudást összegyűjtsük.

 

Első lépésben ki kell jelölnünk az útvonalat. Erről már folytak előzetes egyeztetések.

A javaslatunk a következő:

 1. Indítóállomás: Szendrő, Kékfestőház. Előnye a jó megközelítés és a zárt udvar, ugyanis a rongálások elkerülése végett ide kerülne a tanösvény indítótáblája.

 2. Szendrő, a református templom harangtornya.

 3. Szendrő, Fő utca, Csáky-kastély

 4. Szendrő, Fő utca, alkotóház.

 5. Szendrő, Váralja tájház.

 6. Szendrő, Várdomb. Innen az út Galvács felé folytatódna, jelölt ösvényen. A természetben elhelyezett tájékozódási pontokról még nem történt egyeztetés. Az eddigi tapasztalatok alapján azt kell mondanom, hogy nagyjából 1km-nek kell lennie két jelzőoszlop távolságának.

 7. Galvács, Törley kastély.

 8. Csehipuszta.

 9. Szendrő.

Az ösvény hosszát bejárás előtt 15 km- re becsültük. Így kb. 15-20 megállóra lesz szükség. Az útvonal még változtatható.

Az útvonal elkészítése után következik a szükséges engedélyek megszerzése. Tudomásom szerint a magyar jogrend nem tartalmaz olyan előírást, miszerint tanösvény létesítése engedélyezési eljáráshoz lenne kötve. Ennek ellenére, az egyéb jogszabályokból kifolyólag szükséges az útvonal által érintett ingatlanok tulajdonosainak írásos beleegyezését kérni.

Az engedélyek beszerzése után következik az útvonal felfestése, majd a berendezési tárgyak kihelyezése.

 

A tanösvény berendezési tárgyai

 

Az ismeretszerzés módszere szerint a tanösvényeket a következő típusokba soroljuk:

 • Tájékoztató táblás tanösvény (az értékek mellett táblán tüntetik fel a hozzájuk kapcsolódó ismertetőt).

 • „Karós-füzetes” tanösvény (a terepen az érték mellett számozott karót helyeznek el. Az aktuális ismertetőt tájékoztató füzetből lehet elolvasni).

 • Vegyes típusú tanösvény (az előző kettő kombinálása).

 

Számunkra a vegyes típusú tanösvény lehet a legmegfelelőbb, mivel egyes turisztikailag jelentős attrakciókhoz már régóta tervezzük tájékoztató táblák kihelyezését, azonban a tanösvény minden látványos pontjának kitáblázása anyagilag nagyon megterhelő. Így a kevésbé reprezentatív pontokon, vagy a szándékos rongálás által veszélyeztetettebb pontokon számozott oszlopok kihelyezését tervezzük. Ezek előállítása és esetleges pótlása ugyanis sokkal költségkímélőbb. A hozzájuk kapcsolódó tájékoztató füzet megvásárolható lesz, vagy elérhetővé tesszük a szakosztály és a város honlapján.

Terveink szerint 5 db tájékoztató táblát készítünk el, a többi ponton pedig oszlopot helyezünk el. Ezeken kívül egyes pontokon szükség lesz szeméttárolók és pihenőhelyek kiépítésére.

 

A kiépítés után a két legnagyobb feladat:

 • Meghatározni az ösvény (vagy egyes részek) karbantartásáért felelős szervet.(szervezetet?)

 • A tanösvény megismertetése és népszerűsítése.

Terveink megvalósításához előzetes becslések alapján 400000 Ft-ra lesz
szükségünk.
A további fejlesztéseket pályázatok útján kívánjuk megvalósítani
A tanösvény létrehozásában kérjük támogatásukat.

 

Tisztelettel: a Szendrői Természetjáró Szakosztály

 

[1] Dr. Kiss Gábor: Hogyan építsünk tanösvényt. Helikon Nyomda Kft. Zalaegerszeg

Túra infrastruktúra
   Tanösvény
   Turistautak
   Szálláslehetőségek
Pályázatok

   

   

Családok éve

Bebek Portya
   

Látnivalók

Szendrő Város

Szendrő Felső vár

Általános Iskola

Telekes Völgy

      Ördöggát

Martonyi Kolostor

Rakacai-tó

Rudabánya Bánya-tó

Szalonna község

Abod község

Galvács község

Csorba kő

Faszénégetés

Szendrő Város

   
 

FŐOLDAL    SZAKOSZTÁLYUNK    ELÉRHETŐSÉGEINK    E-MAIL   BEBEK PORTYA

Szendrői Természetjáró SzakosztályBári Ernő weboldal készítés