Szakosztályunk  |  Túra infrastruktúra  |  Pályázatok  |  Elérhetőségeink
 

JÓL JÁRSZ, HA JÓT JÁRSZ!

 

Főoldal

Bebek Portya

Köleséri tanösvény

Galéria

Letöltések

Linkek

Magunkról

Partnereink

Video letöltés

Szolgáltatásaink

Vitézlő Szendrő

 

2019

 

 

 

 

 

 

XIV. Vitézlő

programsorozat és

teljesítménytúra

2019.04.13.

Szendrő

 

Vitézlő archívum

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Vitézlő adatbázis

SZENDRŐ VÁROS

Szendrő város (Borsod Abaúj Zemplén megye) a Bódva völgy kapujában, a Cserehát és az Aggteleki karszt peremén fekvő település. Miskolccal (39km) és az országhatárral (27km) a 27-es számú főút köti össze. A 4400 lelkes településnek mindig fontos és kiemelkedő szerepet osztott a történelem. Itt épült meg a megye első kővára - Szendrő Vára - , mely a török háborúk idején - Eger eleste után - végvárként védte a Felvidéket, hol az Erdélyi Fejedelemség, hol a Királyi Magyarország tulajdonaként. A Rákóczi  szabadságharc idején a kurucok állomáshelye volt a vár, 1707-ben azonban a visszavonuláskor II. Rákóczi Ferenc leromboltatta. Ezzel megszűnt Szendrő több évszázados hadtörténeti szerepe, s folyamatos nehézségekkel kénytelen megküzdeni.

Bár Árpád-kori település, neve csak 1317-ben kerül említésre írásos alakban. 1544-től mezőváros, 1612-től 1660-ig megyeszékhely, 1615-től 1908-ig a szendrői járás székhelye volt.

Szendrőben született Csáky István országbíró, aki 1694-ben a romos alsóvár helyén földszintes kastélyt építtetett magának, mely ma a Közművelődési Központnak ad helyet.

Szendrőből származott Budapestre az az üvegfestő mester, akinek fia, Róth Miksa nemzetközi hírű és rangú üvegfestő művészként megalkotta az Országház, a Szent- István bazilika, a marosvásárhelyi kultúrpalota, és még számtalan templom valamint középület pompás üvegfestményeit.

 

A párizsi békediktátumokat, s a második világháború okozta sebeket feldolgozva az 50-es évektől folyamatosan fejlődik a község, s próbálja a térségi központ funkciót ellátni. A rendszerváltás után erősödő gazdasági- kereskedelmi-, intézményt irányító szerep elismeréseként 1996. július 1.-jén visszakapta városi címét.

Erre emlékezve minden évben megrendezésre kerül a Szendrői Napok rendezvénysorozat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google térkép Szendrő város:

 

 
Nagyobb térképre váltás

__________________________

Kulcsszavak: Szendrő, Szendrő város, Szendrő vára, Bódva völgy, Csáky Kastély, Kékfestőház, Közművelődési Központ és Könyvtár, szendrői napok, Rákóczi szabadságharc, Borsod Abaúj Zemplén megye, Bódva völgye, Vitézlő Szendrő, Vitézlő túra, Aggteleki karszt, Szendrői Természetjáró Szakosztály

Pályázatok

   

   

Családok éve

Bebek Portya
   

Látnivalók

Szendrő Város

Szendrő Felső vár

Általános Iskola

Telekes Völgy

      Ördöggát

Martonyi Kolostor

Rakacai-tó

Rudabánya Bánya-tó

Szalonna község

Abod község

Galvács község

Csorba kő

Faszénégetés

Szendrő Város

   
 

FŐOLDAL    SZAKOSZTÁLYUNK    ELÉRHETŐSÉGEINK    E-MAIL   BEBEK PORTYA

Szendrői Természetjáró SzakosztályBári Ernő weboldal készítés