Szakosztályunk  |  Túra infrastruktúra  |  Pályázatok  |  Elérhetőségeink
 

JÓL JÁRSZ, HA JÓT JÁRSZ!

 

Főoldal

Bebek Portya

Köleséri tanösvény

Galéria

Letöltések

Linkek

Magunkról

Partnereink

Video letöltés

Szolgáltatásaink

Vitézlő Szendrő

 

2019

 

 

 

 

 

 

XIV. Vitézlő

programsorozat és

teljesítménytúra

2019.04.13.

Szendrő

 

Vitézlő archívum

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Vitézlő adatbázis

SZALONNA KÖZSÉG

Szalonnai református templom

Román kori templomINFO: A templom látogatását előzetes egyeztetéssel ajánlott megtenni.
Az elérhetőségek: 70-222-68-47 vagy 48-458-053 telefonszámon.
Az illető Szalonnán a Kossuth út 50/C-ben lakik, a Fő úton tovább haladva Aggtelek felé a barna kerítéses házban lakik.

 

Szalonna települést 1249-ben említik először Zolouna néven. A falu neve szláv eredetű, a „sós víz” jelentésű slano szóból eredeztethető, mely a falu északi határában fakadó melegvíz forrásra utal. A település a honfoglaló Örsúr nemzetség egyik ágának szálláshelye volt egykoron.
A település legfontosabb műemléke a XI. századi Árpád-kori - torony nélküli – körtemplom. A román kori templom a 11. században épült, melyet többször is bővítettek a 13. és a 15. század folyamán. Román kori templomA török időszakban felgyújtott templomot később helyreállítják. A templom északi felén egy 15 méter magas, barokk stílusú galériás tornyú fa harangláb épült 1765-ben.
Az egyhajós, keleti fekvésű középkori templom átalakított állapotban maradt ránk. A jelenlegi formája köríves szentéllyel épült körtemplom (rotunda*) bővítéséből származik.
A templom megmaradt emlékei közül külön figyelmet érdemel a belső falfelületen feltárt és bemutatott gazdag falfestménysorozat. A XIII. században készült a szentély belső falán látható, Antiochiai Szent Margit vértanúságát megörökítő falikép. A XV. század elejéről származik a szepességi származású András mester falfestménye, mely a diadalívben - kör alakú mezőkben - a próféták mellképeit ábrázolja, az ívzáradékban Isten báránya látható. A templomot 1562-ben a törökök feldúlták, felújítása során új zsindelytetőt kapott. 1589 körül már a reformátusok kezén volt, ekkor a freskókat lemeszelték, csak az 1970-es években végzett rekonstrukció során váltak újra láthatóvá a falfestmények.

Részlet „antiochiai Szent Margit vértanúságából”

A szalonnai templom szépségét fokozzák a későbbi korok művészi igényű munkái: az 1777-ben készült festett, barokk stílusú berendezés, a gazdagon díszített, 1801-ből származó szószék és korona, melyek az észak-magyarországi festőasztalosság legszebb remekei közé tartoznak.

Román kori templom

Bónis - Gedeon Kastély, majd általános iskola

A XV. Század második felében a Bebek család Csetneki ára anyai örökség címén megszerezte falu egy részét, majd 1474-ben ércbányászati jogot nyertek Mátyás királytól Szalonna környékére.
 

*Rotunda definíciója: A körtemplomok vagy kerektemplomok a centrális alaprajzú templomépületek hagyományos típusa, amelyek alaprajza többé-kevésbé kör alakú. Az épület gyakran rendelkezik kupolával.


Forrás: Az Aggteleki-karszt, a Szlovák-karszt és a Cserehát c. turistaatlasz és útikönyv
Forrás: www.arpad.org
Forrás: www.restauratorkamara.hu

Forrás: www.hik.hu

Forrás: www.sze.hu

Fotó: www.wikipedia.hu

 

Google térkép Szalonna község:

 

 
Nagyobb térképre váltás

__________________________

Kulcsszavak: Szalonna, Rakacai-tó, Cserehát, Rakaca-tó, Bódva völgye, Vitézlő, Borsod Abaúj Zemplén megye, Szalonna község, Bebek család, Szalonna templom, Szalonna település, román kori templom, harangláb, középkori templom, körtemplom, Bebek portya, Szendrői Természetjáró Szakosztály

Pályázatok

   

   

Családok éve

Bebek Portya
   

Látnivalók

Szendrő Város

Szendrő Felső vár

Általános Iskola

Telekes Völgy

      Ördöggát

Martonyi Kolostor

Rakacai-tó

Rudabánya Bánya-tó

Szalonna község

Abod község

Galvács község

Csorba kő

Faszénégetés

Szendrő Város

   
 

FŐOLDAL    SZAKOSZTÁLYUNK    ELÉRHETŐSÉGEINK    E-MAIL   BEBEK PORTYA

Szendrői Természetjáró SzakosztályBári Ernő weboldal készítés