Szakosztályunk  |  Túra infrastruktúra  |  Pályázatok  |  Elérhetőségeink
 

JÓL JÁRSZ, HA JÓT JÁRSZ!

 

Főoldal

Bebek Portya

Köleséri tanösvény

Galéria

Letöltések

Linkek

Magunkról

Partnereink

Video letöltés

Szolgáltatásaink

Vitézlő Szendrő

 

2019

 

 

 

 

 

 

XIV. Vitézlő

programsorozat és

teljesítménytúra

2019.04.13.

Szendrő

 

Vitézlő archívum

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Vitézlő adatbázis

MARTONYI

A Martonyi Háromhegyi Pálos templom és kolostorrom

Pálosok

Pálos rend címereMagyarország területén egyedülálló műemléknek számít a Martonyi kolostorrom. Ez a létesítmény - építészeti szempontból - a legjobb állapotban fennmaradt emléke az egyetlen magyar alapítású szerzetesrendnek. A Pálos rendet Özséb (esztergomi kanonokból lett remete) alapította 1250 körül. Aquinói Szent Tamás segítségével Rómában próbálta elnyerni a pápa jóváhagyását 1263-ban, de erre csak 46 évvel később (1309) került sor Gentilis bíboros látogatását követően.

 

Martonyi templomrom (részlet)

A fehér kámzsás remetebarátok rendjének 1327-ben már több mint 50 kolostora volt. A XIV. század második felében pedig már külföldön is elterjedt volt vallásfilozófiájuk. (1340: Németország, 1384: Lengyelország, későbbi Ausztria, Dalmácia, Franciaország.) A XVI. Század elején már szinte minden országban fellelhető volt, viszont az 1600-as évek körül a török dúlás vetett véget a rend virágkorának. A törökök elleni küzdelem végére Magyarországon mindössze 6 kolostor maradt fenn. 1786-ban II. József bezáratta a kolostorokat, így felszámolta a rendet is.

148 év csend után 1934-50 között lengyel segítséggel újra éledt a pálos rend, majd 1989-től ismét megkezdték működésüket. Jelenleg 269 pálos szerzetes él a rend 4 házában. Központi kolostoruk Czestochowában található, Lengyelországban.

 

Martonyi templom és kolostorrom

A Martonyi Háromhegyi Pálos kolostort 1341-ben szalonnai nemesek (Tekes család) alapították, majd 1399-től a Szalonnai család birtokába került a létesítmény. A templomot a Boldogságos Szűz tiszteletére építették. A szentély 3 oltárát János egri segédpüspök szentelte fel 1411-ben.

Templom szentély helyeMartonyi Háromhegyi Pálos templomhajó

Martonyi Háromhegyi Pálos templomhajó

 1550-es évek környékén vált lakhatatlanná, a törökdúlás idején. A kolostor történetéről kevés információ maradt fent. Az objektummal kapcsolatos történeti anyagok felkutatása jelenleg forráshiány miatt a lehetséges fellelési helyek keresésére korlátozódik. Ilyen helyek: Czestochowa, magyarországi pálos rendházak, Törökország.

 

A szentély szabadon

1996 decemberében az objektum az Aggteleki Nemzeti Park tulajdonába került. A templom belsejében két 140 éves bükkfa állt, viszont a még viszonylag jó állapotban lévő oromfalak védelme érdekében kivágásukra került sor. 1998-ban megkezdődött a templomhajó és a szentély nagyobb részének, valamint az épület külső oldalának feltárása. Tető alattAz ásatások során közel 400 darab faragott kőmaradvány került felszínre, melyek egy része a későbbi rekonstrukciók során visszakerült a megerősített falba. Mára már eltávolították a templomhajóban felgyülemlett földhordalékot, lehatárolták a padlószintet és tetőt emeltek az épület hajószerkezete felé.
A műemlék a Szalonnai-hegységben sűrű erdőjében található. Bódvarákó, Perkupa, illetve Martonyi felől szintén megközelíthető a kék és a zöld jelzésű túraútvonalakon.

 

 

 

 

Fotók: Juhász Orsolya

 

Forrás: Az Aggteleki-karszt, Szlovák-karszt és a Cserehát c. turistaatlasz és útikönyv
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság könyvtárának forrásanyagai

 

Google térkép Martonyi:

 

 
Nagyobb térképre váltás

__________________________

Kulcsszavak: Martonyi, Martonyi kolostor, Martonyi kolostorrom, Háromhegyi, Pálos, templom, kolostorrom, pálos rend, Bebek portya, Borsod Abaúj Zemplén megye, Martonyi Pálos Kolostor, Martonyi község weboldala, pálos kolostorok, Szendrői Természetjáró Szakosztály

Pályázatok

   

   

Családok éve

Bebek Portya
   

Látnivalók

Szendrő Város

Szendrő Felső vár

Általános Iskola

Telekes Völgy

      Ördöggát

Martonyi Kolostor

Rakacai-tó

Rudabánya Bánya-tó

Szalonna község

Abod község

Galvács község

Csorba kő

Faszénégetés

Szendrő Város

   
 

FŐOLDAL    SZAKOSZTÁLYUNK    ELÉRHETŐSÉGEINK    E-MAIL   BEBEK PORTYA

Szendrői Természetjáró SzakosztályBári Ernő weboldal készítés