Szakosztályunk  |  Túra infrastruktúra  |  Pályázatok  |  Elérhetőségeink
 

JÓL JÁRSZ, HA JÓT JÁRSZ!

 

Főoldal

Bebek Portya

Köleséri tanösvény

Galéria

Letöltések

Linkek

Magunkról

Partnereink

Video letöltés

Szolgáltatásaink

Vitézlő Szendrő

 

2019

 

 

 

 

 

 

XIV. Vitézlő

programsorozat és

teljesítménytúra

2019.04.13.

Szendrő

 

Vitézlő archívum

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Vitézlő adatbázis

BEBEK PORTYA

BEBEKEKRŐL

A középkorban a Bódva völgye és a Gömör-Tornai Karszt területének történetében jelentős szerepet töltött be az Ákos nemzetségből kivált Bebek és Csetnek család. A Pelsőc és Csetnek vidékét Ákos a tatárjárás ideje után kapta IV. Béla királytól, kit hűségesen szolgált. A XIV. század elején élő I. Domokos volt az első az Ákos nemzetségből, aki Bebeknek nevezte magát, ezzel megalapította a Bebek nemzetséget. Domokos közvetlen leszármazottai, fiai alapították meg a család további két ágát. I. Istvántól származtatják az úgynevezett pelsőci ágat, míg testvére György a vámosi ág megalapítója.

 

Nagy Lajos király idejében a Bebekek birtokába került a szendrői hegy lábánál, a főútvonal mellett található régi vár, melyet a későbbiekben már csak Bebek-várként emlegettek. A király halála után a Szádvár is a Bebekek kezére került. A kis ispáni várat átépítették főúri várpalotává. Bebek György építette a Szendrői várat is, mely az akkori vármegye első kőváraként volt ismert. 

 

A család az 1500-as évek első felében, megépítette a katonai és védelmi szempontból stratégiai jelentőségű Felső várat, melynek maradványai ma is megtalálhatók a fenyvesekkel tarkított devon kori röghegy tetején. Szendrő akkori erős pozícióját hangsúlyozza az a tény is, hogy 1612-ben a vármegye közgyűlése egy időre (1660-ig) megyeszékhellyé nevezte ki.

Ez és még számtalan történelmi fordulat és esemény kötődik még a Bebek család nevéhez, mely lassan lassan már homályba vész…

 

BEBEK PORTYA...

A Bebek portya célja, egyrészt, hogy a Bebekek nyomán mindenki felfedezhesse Szendrő és környéke természeti és kultúrtörténeti értékeit egy kellemes túrával egybekötve, másrészt a térség turisztikai kínálatának bővítésével szeretnénk hozzájárulni a desztináció népszerűsítéshez.  A Bebek portya még fejlesztés alatt áll, de igyekszünk minél több érdekes és hasznos információval szolgálni a természet és történelem szerelmeseinek.

A Bebek portya elnevezésű túramozgalom jellegzetessége, hogy az általunk megjelölt látványosságokat bármilyen sorrendben fel lehet keresni, illetve tetszőleges idő alatt lehet teljesíteni. A túra során ajánlott „Az Aggteleki-karszt, a Szlovák-karszt és a Cserehát”’ c. turistaatlasz és útikönyv használata.

 

FELKERESENDŐ NEVEZETESSÉGEK

Abodi református templom

Szalonnai református templom

Ördöggát

Csorbakői vár

Martonyi kolostorrom

Szendrő felső vár

 

A túrázóknak mind a hat helyen egy 10*12 cm-es fehér alapon piros jelzést kell keresniük és egy igazoló füzetbe be kell írniuk. A portyázók oklevélben és kitűzőben részesülnek.

 

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

Minden kedves érdeklődő letöltheti az igazolólapot a honlapunkról.
Fel kell kutatni az általunk megnevezett 6 nevezetesség helyszínét, majd a helyszínen talált nagybetűből és számból álló kombinációt be kell írni a füzetbe.
Miután minden célállomás jele megvan, a füzetet – a személyes adatokkal kitöltve- vissza kell postázni a Szendrői Természetjáró címére a nevezési díj befizetését igazoló feladóvevény fénymásolatával együtt.
 

A nevezési díj: 500 Ft Ezt az összeget (rózsaszín) belföldi postautalványon kell befizetni. Cím: Szendrő 3752 Part út 13.

A túra teljesítéséről oklevelet állítunk ki és egy kitűzővel együtt visszapostázzuk a Kedves Portyázó részére, valamit felvesszük a honlapunkon található túrát teljesítők névsorába.

Bebek Portyáról
Igazoló füzet
Teljesítők
 
 
 
Látnivalók:
   Szendrő Felsővár
   Abod
   Csorbakő
   Ördöggát
   Martonyi
   Szalonna
Pályázatok

   

   

Családok éve

Bebek Portya
   

Látnivalók

Szendrő Város

Szendrő Felső vár

Általános Iskola

Telekes Völgy

      Ördöggát

Martonyi Kolostor

Rakacai-tó

Rudabánya Bánya-tó

Szalonna község

Abod község

Galvács község

Csorba kő

Faszénégetés

Szendrő Város

   
 

FŐOLDAL    SZAKOSZTÁLYUNK    ELÉRHETŐSÉGEINK    E-MAIL   BEBEK PORTYA

Szendrői Természetjáró SzakosztályBári Ernő weboldal készítés