2010. ÉVI BESZÁMOLÓ

Szendrő Városi Sport és Szabadidő Klub Természetjáró Szakosztályának 2010. évi beszámolója

Taglétszámunk hivatalosan 16 fő. Az év során, szakosztályunknak 37 rendezvénye volt, amin kb. 1830 főnek biztosítottunk egész napos programot. Csak szakosztálytagoknak 7 rendezvény volt. 12 teljesítménytúrán összesen 40 fővel jelentünk meg. 6 közös szervezésű rendezvényen vettünk részt. Az idén, szakosztályunk 3 tagja elérte, a Megye teljesítménytúrázója elismerést, a három vármegye teljesítménytúrázója elismerést. 4 tagunk teljesítette a Bükk északi forrásai jelvényszerző túramozgalmat.
2010 évben, a 2009-ben előre tervezett programjaink 8 kivételével teljesült ezek az esős időjárás miatt maradtak el.

Téli Tájolás (01.31)
Barcika (02.13)
Népek Tavasza (03.15)
Bükki Források (elmaradt 04.17)
Éjszakai tekergés (04.23)
Vitézlő (04.24)
GYOT  (új) (05.21)
Tiszaújvárosi triatlon (08.07)
Tokaji bortúra (09.12)
Helyiipar Bükk
Magashegy (09.25)
Tompa Miháy emléktúra (09.26)
Less Nándor emléktúra (10.09)
Tortúra (12.18 elmaradt)

Bükki túra
Túraútvonal festés, takarítás és Drótszamár túra (03.14)
Barlangtúra
Erdélyi túra (08. 26–29)
Vízi túra Hernád elmaradt (06. 4-6)
Terepbejáró túra
Szalagozós túra
Szlovák buszos kirándulás (03.13)

Szádalmási bornapok (03.27)
Körtvélyesi napok (05.08)
GYOT (05.22-23)
Gömör Tornai Fesztivál
Őszi főiskolás (11.13)
Évzáró túra (12.27)
Föld napja Hungaropech elmaradt

Saját rendezés tagságon kívülieknek

Bódván kenuzás (04.10 elmaradt)
Rakacai tavi fesztivál (04.25)
Körtvélyesi vízi fesztivál (05.09)
Szendrői éji bolyongás ( 07.03)
Szendrő körül gyalogszerrel (10.02)
Buda hegyi túrák elmaradt
Batyus bál (12.04)

Megújítottuk hosszú távú együttműködési megállapodásainkat, /Aggteleki Nemzeti Park (ANP), Nyíregyházi Tanárképző Főiskola (NYTF), Budapesti Corvinus Egyetem, Miskolci Egyetem (ME), Gödöllői Szent István Egyetem (SZIE), Kalandorokkal, Szendrői Viasz Alapítvány, Hungaropec Zrt., Szendrői Várbarátok Egyesülete, Megyei Diáksport Szövetség/, szlovákiai Klasturist O.Z.-val, Szádalmás és Körtvélyes polgári szövetségével

·         Szerződést kötöttünk a Cartográfia KFT  térkép kiadóval, mely értelmében honlapunkon és a Vitézlőn mint szponzort feltüntetjük, és helyet biztosítunk termékeik árusításának a Vitézlőn.. Cserébe a teljesítménytúránkra időben és ingyenesen biztosítják az általunk kért versenyen útvonalát mutató térképszelvényeket.

·         A Corvinus Egyetem felkérésére testnevelés órákat kiváltó teljesítmény túrák kiajánlását tovább folytattuk.

·         Aggtelekért Baráti körrel 2010-ben még inkább elmélyítettük kapcsolatunkat. Rendezvényeinket kölcsönösen látogatják tagjaink, részt vettünk a Farsangi báljukon.

·         Megszerveztük és lebonyolítottuk a szakosztály és a város V. országosan meghirdetett Vitézlő elnevezésű teljesítménytúráját.

·         A Magyar Sportturisztikai Szövetség által kiírt Nemzeti Bajnokság 3 kategóriájában 2010-ben rendező volt a Vitézlő teljesítménytúra. Több száz teljesítménytúra közül, mindössze 20, több éve színvonalas és sikeres teljesítménytúra kap rendezési felkérést. Versenyünk a 2010-es kiírásban ismét szerepelt. Két egyesületi tagunk, továbbra is a szövetség ellenőrző bizottságába tag.

·         2010-ben is IVV nemzetközi túramozgalom része volt a Vitézlő teljesítménytúránk és IVV világot behálózó nemzetközi túramozgalom évkönyvébe bekerült. Így külföldről is érkeztek résztvevők.

·         A Bebek portya elnevezésű, egyénileg bármikor teljesíthető jelvényszerző túramozgalom 2010-ben 8 új teljesítőjének eljuttattuk emléklapját és kitűzőjét.

·        Üzemeltetjük saját honlapunkat, a www.szendroitura.hu, izetős Web helyen. Oldalai folyamatosan megújultak. Látogatói statisztikája. több mint 15.900 látogató az évben. Hirdettük rendezvényeinket, városunk és környékének nevezetességeit.

·         A Vitézlő és egyéb túráink publicitást kapott, az Észak-Magyarországban, a Magyar Turistában, a Turista Magazinban, a megyei Megyei Természetjáró Szövetség (MTSZ) újságában. MSTSZ országosan terjesztett „Teljesítménytúrák itthon és külföldön 2009” évkönyvében. 2009-ben először az IVV nemzetközi túramozgalom része volt a Vitézlő, így az egész világon megjelenő hírverést kap Szendrő a nemzetközi túranaptár könyvben történő megjelenéssel. Szakosztályunk programjairól számos regionális és országos rádió adott hírt az elmúlt évben. Elektronikus hírportálon a Megyei MTSZ és Szendrő honlapján folyamatosan jelennek meg híranyagaink. A Szendrő Városi Képújságban is rendszeres híradás van a programjainkról.

·         Magyar Turista és a Turista Magazin újságokba 2010-ben is jelentek meg cikkeink.

·         Képviseltük szakosztályunkat a B.A.Z. Megyei Természetjáró Szövetség megyei taggyűlésein, rendezvényein, túráin. Részt vettünk a megyei természetjáró farsangon.

·         A Miskolci kocsonya fesztivál 3 napján BAZ MTSZ standján személyesen, és kiállított képekkel mutattuk be a szakosztályunkat és városunk környezetét.

·         Edelényi Kistérséghez beadott pályázat megírásában segítséget nyújtottunk, az asztalitenisz szakosztálynak. Az asztalitenisz és a sakk szakosztállyal közösen szerveztük a decemberben sportvetélkedőt.

·         Iskolás csoportoknak vállaltunk túravezetést (debreceni és nyíregyházi diákoknak).

·         Kiépítettük a Kölesséri tanösvényt. Sajnos az avató elmaradt az árvíz miatt és az útvonal egy része járhatatlan a mai napig.

·         Jelzésfestések: Elkészítettük P\ jelzés alapjait Abod – Várhegy között, a korláthegyi pihenőhöz egy P háromszög leágazás alapjait, a SZEFÉM buszmegállótól - Telekesi Kápolna közti Z háromszög alapjait. Elkezdtük a P felújítását Szendrő - Meszes között. A Megyei szövetség felkérésére Sátoraljaújhelyen 14km turista utat, turista útjelzést újítottunk fel.

·         Kitűző készítő berendezésünkkel 2010-ben valamennyi rendezvényre saját magunk készítettük a kitűzőket (kb 2000 db-ot). Ezzel jelentékeny költségmegtakarítást értünk el. A Trabant, Wartburg találkozóra is készítettünk kitűzőt.

·         2010. 02. 20. MVSC-Bakancsos-Bál elő rendezvényén a turista vetélkedőn csapatunk előkelő II. helyezést ért el.

·         Segédkeztünk az árvíz utáni takarításban.

·         9 pályázatot készítettünk és adtunk be 2010-ben. 8 pályázatot megnyertünk. 5 pályázattal elszámoltunk, ebből 3 ellenőrzéssel végleg lezárult. 3 pályázatunk még folyamatban van. Jelenleg 1 pályázatunk van elbírálás alatt.

Megnyertük és segítségével lebonyolítottuk:

-Szendrő Város Hagyomány Őrző pályázatán nyert 25.000 ft-ot, más pályázatokból kiegészítettük és a „Szendrő körül gyalogszerrel” rendezvényünkön felhasználtuk.

-TÁMOP 612 LHH1 Lépéssorozat az egészségesebb életért az Edelényi Kistérségben.

-NCA-NK-09-C „Aktív szabadidős programok határok nélkül” 500.000 ft Magyarországi Civil szervezetek határon átnyúló civil kapcsolatainak támogatása pályázaton nyert pénz egy részéből tavaly megvalósult programok (Nyári biológus gyerektábor, felvidéki autóbuszos túra (Betlér, Torna), a Szendrő körül gyalogszerrel, Kemencés napok, Nemzetek közti sportvetélkedő) folytatásaként, Vitézlő előkészületi nap, Drótszamártúra, Éjszakai tekergés, Körtvélyesi napok.

-NCA-NK-09-F „Egy hajóban evezünk” pályázatból megtörtént a túrakenuk beszerzése lapátokkal, mentőmellényekkel, vontatókötelekkel, csomagszállításra alkalmas hordókkal együtt. A kenukat a szakosztály saját rendezvényein felhasználta (Vitézlő, Rakaca tavi vízi fesztivál, Szendrő körül Gyalogszerrel). Eljutottak a kenuk Körtvélyesi napokra, Körtvélyesi vízi fesztiválra is. Az árvíz napjaiban a szakosztály minden kenuja Szendrő lakosságát szolgálta. A Tópart panzióban helyeztük és megkötöttük a szerződést a kenuk bérbe adási módjáról, feltételeiről.

-NCA-NK-09-BFelvidék aktív életmódra nevelési módszereinek elsajátítása és elterjesztése” 1.240.000Ft nyertünk 2010 – ben megvalósult programok: Szlovák buszos kirándulás, Szádvári Vármentő napok, Vitézlő, Szádalmási bornapok

• Sajnos máig elbírálatlan az Edelényi Kistérségi egészség megőrzési program, melyből a Szenior program folytatását havi 1 rendezvényt akartunk megvalósítani.

• "Esőbeálló pihenő” felújítása is elmaradt, mert nem nyert a pályázatunk.

• Szakosztályokkal közös túra kettő is megvalósult. A Krivánra és a Csorba- tó melletti Ostreva - nyeregbe jutottunk el más szakosztályok tagjaival közösen.

Nehézségek:

• Rendezvényeink megszervezésére kapcsán rengetek felhalmozott rendezvényszervezési kellék gyűlt össze. Ezek tárolása nem megoldott.

• Szakosztály mindennapi életéhez, közösségi tevékenységeihez szükség lenne közösségi térre, klubhelységre.

Szendrő 2011.03.18.

Antal Ferenc