2009. ÉVI BESZÁMOLÓ

Szendrő Városi Sport és Szabadidő Klub Természetjáró Szakosztályának 2009. évi beszámolója

2009 évben, a 2008-ban előre tervezett program, 6 kivételével teljesült. Az elmaradtak (tőlünk független okok miatt maradt el - nem írtak ki rá az pályázatot, vagy nem nyert pályázatunk) helyett, más programok valósultak meg. Taglétszámunk hivatalosan két fővel nőtt, 16fő. Tiszteletbeli tagjaink és többször hozzánk csatlakozó túratársak száma szintén növekedett.
Az év során, szakosztályunknak 45 rendezvénye volt, amin kb. 2300 főnek biztosítottunk egész napos programot. Csak szakosztálytagoknak 12 rendezvény volt. 13 teljesítménytúrán összesen 54 fővel jelentünk meg. 10 közös szervezésű rendezvényen vettünk részt. Az idén, szakosztályunk 3 tagja érte el, a Megye teljesítménytúrázója elismerést. A számadatok minden tekintetben túlhaladták a tavalyi mutatókat. A dőlten kiemelt programok utólag kerültek a tervbe.

Rendezvények és résztvevőlétszám :

o   Szent lélek 02.07                    (2fő)
o   Barcika  02.14                         (3fő)
o   Népek Tavasza 03.15           (15fő)
o   Vitézlő 04.25       (+1100fő)   (6fő)
o   DTSK Bükk 05.02        elmaradt
o   Mátrai csillagok 05.31             (1fő)
o   Tiszaújvárosi triatlon 08.08    (2fő)
o   Tokaji bortúra 09.13               (4fő)
o   Helyiipar Bükk 09.17               (4fő)
o   Magashegy 09.26                   (4fő)
o   Tompa Mihály 09.27               (4fő)
o   Less Nándor emléktúra 10.10 (3fő)
o   Tortúra 12.19            rossz idő volt
o   Zemplén                                 (4fő)
o   Egri bükk                                (2fő)

o   Bükki túra 02.7-8                     (11fő)
o   Túraút festés, takarítás            (6fő)
o   Barlangtúra                               (6fő)
o   Erdélyi túra                   6nap  (20fő)
o   Vízi túra a Dunán           3nap   (5fő)
o   Terepbejáró túra                      (4fő)
o   Szalagozós túra             2nap   (3fő)
o   Megyei túrajel festés     3nap   (4fő)
o   2010Vitézlő előkészítés            (2fő)
o   Batyus bál                             (110fő)
o   Évzáró túra                               (3fő)

Egyéb: BAZ MTSZ farsangi bál         (4fő)

o   Megyei évadnyitó túra 02.03 (9fő)
o   Budai hegy 12. 17                 (11fő)
o   Szádvári takarítás 05.10         (2fő)
o   Nagy-Milic,                      elmaradt
o   Gömör Tornai. Fesztivál          (3fő)
o   Őszi főiskolás                        (80fő)
o   Évzáró túra 12.26                   (2fő)
o   Föld napja Hungaropech  elmaradt
o   Aggteleki Farsang                (10fő)
o   Kirándulás a várbarátokkal     (8fő)
o   Kocsonya fesztivál 02.20       (8fő)
o   Drótszamárral a karszton     (14fő)
Saját rendezés tágságon kívülieknek

o   Fogyatékkal élők túrája
o   Nyári tábor gyerekeknek
o   Senior sport
o   Szendrői éji bolyongás            (+28fő)
o   Szendrő körül gyalogszerrel    (100fő)
o   Buda hegyi túrák                       (13fő)
o   Kaposvári diákok           6nap    (43fő)
o   Szádalmási napok                        (7fő)
o   Felvidéki buszos kirándulás           (38)
o   Nemzetek közti sportvetélkedő (55fő)
o   Kemencés napok                       (20fő)
o   Aggteleki Barlang túra
o   Aggtelek – Jósvafő felszíni túra

• Megújítottuk hosszú távú együttműködési megállapodásainkat, /Aggteleki Nemzeti Park (ANP), Nyíregyházi Tanárképző Főiskola (NYTF), Budapesti Corvinus Egyetem, Miskolci Egyetem (ME), Gödöllői Szent István Egyetem (SZIE), Viziló Bt. 2009-től kezdődően Kalandorok néven folytatja tovább tevékenységét, Szendrői Viasz Alapítvány, Hungaropec Zrt., Szendrői Várbarátok Egyesülete, Megyei Diáksport Szövetség/.

• Hosszútávú együttműködési megállapodást kötöttünk a szlovákiai Klasturist O.Z.-val közös programok szervezésére. A közös programokon egymás építészeti, kultúrtörténeti, természeti értékeinek megismerése, szoros kapcsolattartás és közös sportolás a cél.
    A megállapodás eredményeképp sikerült kölcsönösen előnyös, jó kapcsolatot kialakítani a szlovákiai Szádalmás és Körtvélyes polgári szövetségével (ld. Körtvélyesi napok, Kemencés napok, Szendrő körül gyalogszerrel, Nemzetek közti sportvetélkedő).

• Szerződést kötöttünk a Cartográfia KFT térkép kiadóval, mely értelmében honlapunkon és a Vitézlőn mint szponzort feltüntetjük, és helyet biztosítunk termékeik árusításának a Vitézlőn.. Cserébe a teljesítménytúránkra időben és ingyenesen biztosítják az általunk kért versenyen útvonalát mutató térképszelvényeket.

• Szendrői Általános Iskolával együttműködést kötöttünk, mely értelmében a túrázás népszerűsítése érdekében meghirdettük az év túrázó diákja címet az iskolások.

• A Corvinus Egyetem felkérésére testnevelés órákat kiváltó teljesítmény túrák kiajánlását tovább folytattuk.

• Aggtelekért Baráti körrel 2009-ben még inkább elmélyítettük kapcsolatunkat. Rendezvényeinket kölcsönösen látogatják tagjaink, részt vettünk a Farsangi báljukon, ők pedig a Batyus bálon tettek látogatást. 2010-ben közös rendezvények szervezését tervezzük.

• 15 pályázatot készítettünk és adtunk be 2009-ben. 3 pályázatot megnyertünk. 4 pályázatunk elbírálás alatt van.

Elutasított pályázataink:

Kirándulunk.hu pályázata, NCA – működési költségek, IF-GY-EM – „Teljesítménytúra szervezés fiataloktól, fiataloknak”; „Fiatalok rendezte Vitézlő túra”; „Bakancsos nyár”; Zöld iránytű, B.A.Z. megyei Mecénás, Wesselényi

Megnyertük és segítségével lebonyolítottuk:

-Szendrő Város Hagyomány Őrző pályázatán nyert 25.000 ft-ot, más pályázatokból kiegészítettük és a „Szendrő körül gyalogszerrel” rendezvényünkön felhasználtuk.

-NCA-NK-09-CAktív szabadidős programok határok nélkül” 500.000 ft Magyarországi Civil szervezetek határon átnyúló civil kapcsolatainak támogatása pályázaton nyert pénz egy részéből a következő programok valósultak meg: Nyári biológus gyerektábor, felvidéki autóbuszos túra (Betlér, Torna), a Szendrő körül gyalogszerrel, Kemencés napok, Nemzetek közti sportvetélkedő valósult meg.

-NCA-NK-09-BFelvidék aktív életmódra nevelési módszereinek elsajátítása és elterjesztése” 1.240.000 ft nyertünk 2009 – ben megvalósult programok : a  III. Szendrő éji bolyongás, Gimnazisták nyári tábora, Várbarátok napja,  Szendrő körül gyalogszerrel, Őszi főiskolás túra, Batyus bál valósult meg.

A két utóbbi pályázat 2010 júniusáig folytatódik a programsorozat lebonyolítása folyamatos elszámolása 2010 júniusáig esedékes.

Függőben lévő pályázataink:

NCA-NK-09-F „Egy hajóban evezünk”

LEADER – Képzés „Túravezetőképzések helyi értékek bemutatására”

LEADER – Gyalogos túraútvonalak „Túramozgalmak, a szendrői dombságon”

TÁMOP 612 LHH1 – Lépéssorozat az egészségesebb életért az Edelényi Kistérségben

• Megszerveztük és lebonyolítottuk a szakosztály és a város IV. országosan meghirdetett Vitézlő elnevezésű teljesítménytúráját.

• A Magyar Sportturisztikai Szövetség által kiírt Nemzeti Bajnokság minden kategóriájában 2009-ben rendező volt a Vitézlő teljesítménytúra. Több száz teljesítménytúra közül, mindössze 20, több éve színvonalas és sikeres teljesítménytúra kap rendezési felkérést. Versenyünk a 2010-es kiírásban ismét szerepel. Két egyesületi tagunkat, beválasztották a szövetség ellenőrző bizottságába.

• 2009-ben első alkalommal IVV nemzetközi túramozgalomban részi is volt. 2010-ben újra bekerült Vitézlő teljesítménytúránk az IVV világot behálózó nemzetközi túramozgalom évkönyvébe, amely már meg is jelent. Így külföldről is várhatunk résztvevőket.

• A Bebek portya elnevezésű, egyénileg bármikor teljesíthető jelvényszerző túramozgalom 2009-es 36 új teljesítőjének eljuttattuk emléklapját és kitűzőjét. Megkezdtük az új kitűzők és emléklapok legyártását, mivel a négy éve legyártott 60db elfogyott, több mint felét 2009-ben vitték el.

• Saját honlapunk, a www.szendroitura.hu, új fizetős Web helyre költözött. Oldalai megújultak. Látogatói statisztikája. több mint 14.900 látogató az évben 150.100 körüli lapletöltéssel Folyamatosan frissítettük honlapunk tartalmát, hirdettük rendezvényeinket, városunk és környékének nevezetességeit.

• A Vitézlő és egyéb túráink publicitást kapott, az Észak-Magyarországban, a Magyar Turistában, a Turista Magazinban, a megyei Megyei Természetjáró Szövetség (MTSZ) újságában. MSTSZ országosan terjesztett „Teljesítménytúrák itthon és külföldön 2009” évkönyvében. 2009-ben először az IVV nemzetközi túramozgalom része volt a Vitézlő, így az egész világon megjelenő hírverést kap Szendrő a nemzetközi túranaptár könyvben történő megjelenéssel. Szakosztályunk programjairól számos regionális és országos rádió adott hírt az elmúlt évben. Elektronikus hírportálon a Megyei MTSZ és Szendrő honlapján folyamatosan jelennek meg híranyagaink. A Szendrő Városi Képújságban is rendszeres híradás van a programjainkról.

• Magyar Turista és a Turista Magazin újságokba 2010-ben is várják cikkeinket.

• Képviseltük szakosztályunkat a B.A.Z. Megyei Természetjáró Szövetség megyei taggyűlésein, rendezvényein, túráin. Részt vettünk a megyei természetjáró farsangi bálon.

• A Miskolci kocsonya fesztivál 3 napján BAZ MTSZ standján személyesen, és kiállított képekkel mutattuk be a szakosztályunkat és városunk környezetét.

• Edelényi Kistérséghez beadott pályázat megírásában segítséget nyújtottunk, az asztalitenisz szakosztálynak. Az asztalitenisz és a sakk szakosztállyal közösen szerveztük a decemberi nemzetek közötti sportvetélkedőt.

• Ajándékokkal, édességgel, támogattuk a Várbarát napok rendezvényt.

• Iskolás csoportoknak vállaltunk túravezetést (kaposvári diákok, nyíregyháziaknak Őszi főiskolás túra).

• Elkészültek a Köleséri tanösvény aktualizált kiépítési tervei. Újra pályáztunk a kiépítésre. Kiépítés 2009-ben újra elmaradt, mert nem nyertünk a pályázaton, de 2010-re más pályázatkiírásra újból beadtuk.

• Jelzésfestések: P+ jelzés elkészült a Rakaca-tó – Galvács között (2,6km), és egy Z négyszög  jelű összekötő út (0,9km) Felső-Telekesi kápolnánál.

• BAZ MTSZ felkérésre, országos útvonalakat festettek szakosztályunk tagjai Hejce (4km) és Komlóska (4,5km) térségében.

• Kitűző készítő berendezést szerzetünk be, így 2009-es évben valamennyi rendezvényre saját magunk készítettük a kitűzőket (kb. 2000 db-ot). Ezzel jelentékeny költségmegtakarítást értünk el. Jövő évben tervezzük más szervezeteknek is kitűzők készítését.

• A szakosztály saját bankszámlát nyitottunk a pályázati pénzek nyomon követhetőségének érdekében.

Nehézségek:

• Rendezvényeink megszervezésére kapcsán rengetek felhalmozott rendezvényszervezési kellék gyűlt össze. Ezek tárolása nem megoldott.

• Szakosztály mindennapi életéhez, közösségi tevékenységeihez szükség lenne közösségi térre, klubhelységre.