2008. ÉVI BESZÁMOLÓ

Szendrő Városi Sport és Szabadidő Klub Természetjáró Szakosztályának 2008. évi beszámolója

2008. évben minden 2007-ben előre tervezett program néhány kivételével teljesültek, az elmaradtak helyett más programok valósultak meg. Taglétszámunk hivatalosan nem változott, 14fő. Tiszteletbeli tagjaink és többször hozzánk csatlakozó túratársak száma viszont egyre nő.

Az év során, szakosztályunknak 29 rendezvénye volt, amin kb.2200 főt mozgattunk meg.  Csak szakosztálytagoknak 5 rendezvény volt. 8 teljesítménytúrán összesen 43 fővel képviseltettük magunkat. 8 közös szervezésű rendezvényen vettünk részt.

Rendezvények és résztvevőlétszám :

• Barcika (3)
  • Téli tájolás (6)
  • Népek Tavasza (14)
  • Helyiipar Bükk (4)
  • Nomád out dor (4)
  • Tompa Miháy emléktúra (0)
  • DTSK Bükk (elmaradt)
  • Less Nándor emléktúra (5)
  • Vitézlő (elérte szervezőkkel 1000)
  • Mátrai csillagok (2)
  • Tisza gátak (0)
  • Magashegy (5)
  • Tortúra (e hó 20-án lesz 4fő)
  • Téli Szelcepuszta (elmaradt)
  • Túraútvonal festés, szalagozás (4)
  • Barlangtúra (9)
  • Tátra vagy Erdély (elmaradt)
  • Vízi túra (20)
  • Terepbejáró túra (5)
  • Zempléni túra (23)
  • Megyei évadnyitó túra (3)
  • Budai hegy (6)
  • Felsővadász vendégtúra(13)
  • Szádvári takarítás (2)
  • Nagy-Milic (1)
  • Gömör Tornai. Fesztivál (2)
  • Őszi főiskolás (98)
  • Évzáró túra 12hó27 körül(3)
  • Föld napja Hungaropech
Saját rendezés tágságon kívülieknek
  • Fogyatékkal élők túrája (elmaradt)
  • Nyári tábor gyerekeknek (2x20)
  • Senior sport
  • Szendrői éji bolyongás (34)Szendrő körül gyalogszerrel (98)
  • Földes diákjainak (28)

• Megújítottuk hosszú távú együttműködési megállapodásainkat, illetőleg újjakat kötöttünk /Aggteleki Nemzeti Park (ANP), Nyíregyházi Tanárképző Főiskola (NYTF), Budapesti Corvinus Egyetem, Miskolci Egyetem (ME), Gödöllői Szent István Egyetem (SZIE), Viziló Bt., Szendrői Viasz Alapítvány, Hungaropec Zrt., Szendrői Várbarátok Egyesülete, Megyei Diáksport Szövetség/.

• A Corvinus Egyetem felkérésére testnevelés órákat kiváltó teljesítmény túrák kiajánlását elvégeztük.

• Megszerveztük és lebonyolítottuk a szakosztály és a város III. országosan meghirdetett Vitézlő elnevezésű teljesítménytúráját.

• Saját honlapunk a www.szendroitura.uw.hu oldala megújult, látogatói statisztikája. több mint 18.000 látogató az évben 110.000 körüli lapletöltéssel Folyamatosan frissítettük honlapunkat, hirdettük rendezvényeinket, városunk és környékének nevezetességeit. Jelenleg arculata megújulás alatt áll.

• A Bebek portya elnevezésű, egyénileg bármikor teljesíthető jelvényszerző túramozgalom 11 új teljesítőjének eljuttattuk emléklapját, kitűzőjét.

• Pályázatot készítettünk, nyertünk és lebonyolítottuk azokat / Szendrő Városi Hagyomány Őrző, Edelényi Kistérség Többcélú Társulásán keresztül, Zöld Sportok Tábora bentlakásos és napközis, Senior Aktív Életmód pályázatok/.Pályázatot készítettünk, nyertünk és lebonyolítottuk azokat / Szendrő Városi Hagyomány Őrző, Edelényi Kistérség Többcélú Társulásán keresztül , Zöld Sportok Tábora bentlakásos és napközis, Senior Aktív Életmód pályázatok/, Megyei Diáksport Szövetség, Mobilitás pályázat –Hazánkat látni és láttatni, Ifjak kezdeményezte Vitézlő teljesítménytúra  az Edelényi kistérségben, Vitézek útja tanösvény, Kirándulunk.hu pályázat. Részt vettünk az SZVSK pályázatainak elkészítésének szakosztályunkat érintő részének kidolgozásában.

• A Vitézlő és egyéb túráink publicitására jellemző: írások jelentek meg ill. közöltünk, az Észak-Magyarország (17), a Magyar Turista (3), a Hegyi Sport és Túra Magazin (2) alkalom, és a megyei Megyei Természetjáró Szövetség (MTSZ) kiadványok (3 alkalom) hasábjain. Elektronikus híroldalon a Megyei MTSZ és Szendrő honlapján. Folyamatosan jelennek meg híranyagaink a városi képújságban. MSTSZ országosan terjesztett „Teljesítménytúrák itthon és külföldön 2007” évkönyvében. Az MTV Itthon-Otthon van Műsorában is szerepeltünk. Több cikkünk szerepelt a helyi újságban.

• Magyar Turista újsággal 2009-re szóló szerződést kötöttünk a szakosztály híreinek közlésére az újság hasábjain minden hónapban.

• Képviseltük szakosztályunkat a B.A.Z. Megyei Természetjáró Szövetség megyei taggyűlésein, rendezvényein, túráin.

• Iskolás csoportoknak vállaltunk túravezetést (miskolci Földes Ferenc, Nyíregyházi Őszi főiskolás túra ).

• Szomszédos települések polgármestereit is bevontuk a „Szendrő körül gyalogszerrel nevű” sikeres túrába.

• Elkészültek a Köleséri tanösvény indításához szükséges anyagok. A teljes kiépítés sajnos idő és pénz hiányában elmaradt az idén.

•  A Magyar Sportturisztikai Szövetség által kiírt Nemzeti Bajnokság minden kategóriájában rendező volt a Vitézlő teljesítménytúra. Több száz teljesítménytúra közül, mindössze 20, több éve színvonalas és sikeres teljesítménytúra kap rendezési felkérést. versenyünk a kiírások minden távjába újból szerepel.

• Bekerült Vitézlő teljesítménytúránk az IVV Európát behálózó nemzetközi túramozgalmába, évkönyvébe, így már külföldről is várhatunk nagyobb számú résztvevő várható.

• Az Edelényi Kistérség Sportstratégiájának megírásában szakmai tanácsadóként részt vettünk, mind a megírásában, mind a szakmai konzultációkon.

Végzett tevékenységek és egyben jövőbeni tervek:

• Körvonalazódik, szakosztályunk szervezte kenu vízi bázis kialakítása a Rakaca-tó mellett.

• Elkezdtük a IV. Vitézlő szervezését. Új távok lesznek 22km vegyes, Geocheshing táv.

• Szendrői szállással egy hetes tanulmányi kirándulás szervezésében és lebonyolításában veszünk részt kaposvári középiskolás csoportnak, ezen kívül a szokásos nyári gyerektáborok megrendezése.

• További támogatók, partnerek bevonása a szakosztály működésében, a meglévő kapcsolatok továbbfejlesztése, elmélyítése, további kapcsolódási pontok találása.

• Taglétszám növelése, túrázók, aktív tagok számának emelése.

Gazdálkodás anyagi oldala:

Kiadásaink:

Pontos tételszerű felhasználása a pénztárbizonylatokon, nyomon követhetőek, elszámolásuk megtörtént. A pályázati pénzekkel, a közvetítő és lebonyolító Edelényi Kistérség Többcélú Társuláson, Megyei Diáksport Szervezet, Szociális és Munkaügyi Minisztérium keresztül számoltunk el a kiírók felé hiánytalanul. Szendrő körül gyalogszerrel elnevezésű túrára elnyert pályázati pénz felhasználásáról szintén elszámoltunk a helyi önkormányzat felé. Az önkormányzattól kapott támogatást a vitézlőre és megemelkedett tagsági díjakra fordítottuk. A vitézlőn befolyt összegből fedeztük a pályázati önrészeket, valamint a működési költségeket (tagdíj, postaköltség, nevezési díj, stb.). Számláinkat a szakosztály könyvelőjének leadtuk. Értéke a felvett pénzösszegekkel megegyezik.

A Vitézlőről megmaradt nem pénzbeli szponzori adományok egy részét a Fiatalok az idősekért bálra ajánlottuk fel, és a szakosztály többi rendezvényén került felhasználásra, valamint a jövő évre tartalékoljuk.

Önkormányzathoz befolyt szolgáltatási ellenérték:

• Főként konyhai, és teleházi szolgáltatások, valamint terembérlet, ajándéktárgy, szállásdíjak 327.000 Ft

Szendrői vállalkozóknak fizetett szolgáltatási ellenérték:

• Utazási költség, ajándéktárgyak, zöldség, gyümölcs, üdítő italok, poharak, stb. 455.000 Ft

Nehézségek:

• Likviditási nehézségek (a pályázatok utó finanszírozottak)

• Pályázatok önereje (Nincs elkülönített számla, nem lehet előre tervezni)