Szakosztályunk  |  Túra infrastruktúra  |  Pályázatok  |  Elérhetőségeink
VITÉZLŐ TELJESÍTMÉNYTÚRA 2019.04.12-14.+
 

 

 

JÓL JÁRSZ, HA JÓT JÁRSZ!

 

Főoldal

Bebek Portya

Köleséri tanösvény

Galéria

Letöltések

Linkek

Magunkról

Partnereink

Video letöltés

Szolgáltatásaink

Vitézlő Szendrő

 

2019

 

 

 

 

 

 

XIV. Vitézlő

programsorozat és

teljesítménytúra

2019.04.13.

Szendrő

 

Vitézlő archívum

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Vitézlő adatbázis

Lillafüredi kirándulás

2019.01.23 - Lillafüredi kirándulás

 

ESEMÉNY LEÍRÁSA:

Beszámoló az EFOP által támogatott, "Több generáció, egy közösség", programsorozat részeként lebonyolított Lillafüredi kirándulásról.

Szerda reggel hét órakor, csípős hidegben gyülekeztünk a tűzoltóság előtti parkolóban. Rendelt buszunk érkezésekor, sietve szálltunk melegébe. A tervezet időben sikerült elindulni és az útközben felszállókra sem kellett várni. Lillafüredre érkezésünkig ismertetésre került az aznapra tervezett programterv és röviden a látnivalók ismertetése is megtörtént.

Mire a Szent István barlang bejárata előtt lévő parkolóba értünk, enyhült a hideg és hullott a hó, Jegyváltás után közel 50 perc barlangi túra következett. Barlangi túravezetőnk megerősítette a buszon elhangzottakat: 1913-ban fedezték fel a barlangot és már 1931 kiépítve megnyílt a látogatók számára. Láttuk a természetes bejáratot, amin a beesett kutyust mentők felfedezték a barlangot. A barlang akusztikáját kihasználva a Színház teremben csoportunk közösen, majd a velünk lévő énekkarvezetője szólóban is énekelt. Hallgatóságunk is akadt, időközben a barlang gyógy részlegébe tartók csoportja épp akkor értek oda. A kifelé vezető úton sok fénykép készült. Rövid egészségügyi szünetben közösen eldöntöttük, a hóesés ellenére is bevállaljuk a sétát.

Lesétáltunk és körbejártuk a Lux Kálmán tervei alapján 1925-1929 között épült neoreneszánsz stílusú Lillafüredi Palotaszállót. A függőkertből letekinthettünk az 1833-ban felfedezett, fokozott védett, a világon is ritkaságnak számító mésztufa Anna-barlang bejáratára. Sajnáltuk, hogy téli idő van és ilyenkor nem látogatható és a szálló építésekor kialakított 20 méter magas mestervízesés sem működik. Az 1813-ban völgyzáró gáttal kialakított Hámori-tó befagyott vízfelülete mellet vártunk buszunkra hogy folytassuk utunkat Mezőkövesd felé.

Útközben nem kellett hangulatjavító, így a magunkkal hozott hazait, csak étvágygerjesztőként kínálgattuk, kóstolgattuk. A déli harangszó már a gőzölgő leveses tálak előtt talált minket. Az ebéd befejeztével frissítő, gyógyító, egészségmegőrző wellness következett. Mindenki saját zsebére és kedvére választhatott meleg gyógyvizes fürdés, szaunázás, úszás és gyógykezelések között. Így újra és újra átalakuló csoportok alakultak ki a medencékben és szaunákban.

Jó társaságban és hangulatban hamar repült az idő. Azon kaptuk magunkat, hogy útközben hazafelé kell folytatnunk a beszélgetést, mert lejárt a wellnessre szánt idő. Megbeszéltük, hamarosan újra találkozunk, hiszen újra indul a túraszezon, no meg a munka is, mert mindjárt itt van az általunk szervezett Ötpróba programban is szereplő XIV. Vitézlő.


GALÉRIA: https://photos.app.goo.gl/WryrYtGDH6wqecyK6

 

Pályázatok

   

   

Családok éve

Bebek Portya
   

Látnivalók

Szendrő Város

Szendrő Felső vár

Általános Iskola

Telekes Völgy

      Ördöggát

Martonyi Kolostor

Rakacai-tó

Rudabánya Bánya-tó

Szalonna község

Abod község

Galvács község

Csorba kő

Faszénégetés

Szendrő Város

   
 

FŐOLDAL    SZAKOSZTÁLYUNK    ELÉRHETŐSÉGEINK    E-MAIL   BEBEK PORTYA

Szendrői Természetjáró SzakosztályBári Ernő weboldal készítés