Szakosztályunk  |  Túra infrastruktúra  |  Pályázatok  |  Elérhetőségeink
VITÉZLŐ TELJESÍTMÉNYTÚRA 2019.04.12-14.
 

 

 

JÓL JÁRSZ, HA JÓT JÁRSZ!

 

Főoldal

Bebek Portya

Köleséri tanösvény

Galéria

Letöltések

Linkek

Magunkról

Partnereink

Video letöltés

Szolgáltatásaink

Vitézlő Szendrő

 

2019

 

 

 

 

 

 

XIV. Vitézlő

programsorozat és

teljesítménytúra

2019.04.13.

Szendrő

 

Vitézlő archívum

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Vitézlő adatbázis

Várbarátok napja

2018.11.24. – Várbarátok Napja és Erzsébet-Katalin-napi Bál

 

ESEMÉNY LEÍRÁSA:

 

Beszámoló:
A Szendrői Várbarátok Egyesülete 2006-os megalakulása óta rendszeresen megszervezi a Várbarátok Bálja kulturális rendezvényt. Erre az eseményre az egyesület tagságán túl meghívást kaptak az egyesület működését támogató partnerek, szakmai társintézmények, egyéb civil szervezetek, valamint a város múltja iránt érdeklődő helyi és környékbeli lakosok.

 

Idén rendhagyó módon a Várbarátok Napja rendezvényünket is ezen a napon tartottuk, amely a szendrői római katolikus templomban került megrendezésre. A rendezvény központi témája Szendrő egyik legjelentősebb Nagyasszonyának, gróf. Wesselényi Annának történelmi bemutatása volt.

 

A bál Erzsébet- Katalin nap időszakára esett, így külön köszöntésre kerültek az ezt a keresztnevet viselő hölgy vendégek.
A rendezvény helyszíne a Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola ebédlője volt, a terembérletet ebből a pályázatból fedeztük.

Programleírás:
Délután 17 órától egy ökumenikus szentmisével kezdődött a rendezvény a szendrői római katolikus templomban. A helyszín apropója, hogy a templom alatti kriptában nyugszanak Wesselényi Anna leszármazottai, a Csáky család tagjai. A mise után egy komplex előadás következett, melynek főbb elemei voltak: Wesselényi Anna származásának bemutatása, a Csáky-család szendrői kötödésének ismertetése, a grófnő irodalmi munkásságának kiemelése. Emellett a templom és a Csáky-család kapcsolata is bemutatásra került (oltár, kripta, berendezések stb.).

 

Az előadás után egy kis vendéglátásra került sor a templom előterében. A résztvevőket pogácsával, apró süteménnyel, meleg teával kínáltuk meg, s lehetőség nyílt az előadáson elhangzottak kötetlen és részletesebb megbeszélésére.

 

A bál este 7-kor kezdődött. A vendégek megérkezése után Jósvay István, a Szendrői Várbarátok Egyesületének elnöke köszöntötte a vendégeket. Felvázolta az egyesület elmúlt egy évben végzett munkáját, eredményeit. Felavattuk a város főterét bemutató internetes kamerát. A rendezvénynek múltidéző eleme is volt, hiszen bemutatásra került Szendrő egyik legjelentősebb Nagyasszonyának, gróf. Wesselényi Annának szendrői munkássága, valamint a kor hasonló társadalmi rendezvényeinek jellemzőit és hangulatát is felelevenítettük. Ezután Budinszki István, az egyesület alelnöke mondott pohárköszöntőt, majd egy ízletes vacsorát fogyaszthattak el a jelenlévők. Ezt követően kötetlen beszélgetés, élő zene és tánc következett, majd éjfél körül tombolasorsolással színesítettük a programot.


GALÉRIA: https://photos.app.goo.gl/wiy8sqyW7Bcgdwks7

 

Pályázatok

   

   

Családok éve

Bebek Portya
   

Látnivalók

Szendrő Város

Szendrő Felső vár

Általános Iskola

Telekes Völgy

      Ördöggát

Martonyi Kolostor

Rakacai-tó

Rudabánya Bánya-tó

Szalonna község

Abod község

Galvács község

Csorba kő

Faszénégetés

Szendrő Város

   
 

FŐOLDAL    SZAKOSZTÁLYUNK    ELÉRHETŐSÉGEINK    E-MAIL   BEBEK PORTYA

Szendrői Természetjáró SzakosztályBári Ernő weboldal készítés