ÚJ WEBOLDAL

Vitézlő archívum

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Várbarátok napja

2018.11.24. – Várbarátok Napja és Erzsébet-Katalin-napi Bál

 

ESEMÉNY LEÍRÁSA:

 

Beszámoló:
A Szendrői Várbarátok Egyesülete 2006-os megalakulása óta rendszeresen megszervezi a Várbarátok Bálja kulturális rendezvényt. Erre az eseményre az egyesület tagságán túl meghívást kaptak az egyesület működését támogató partnerek, szakmai társintézmények, egyéb civil szervezetek, valamint a város múltja iránt érdeklődő helyi és környékbeli lakosok.

 

Idén rendhagyó módon a Várbarátok Napja rendezvényünket is ezen a napon tartottuk, amely a szendrői római katolikus templomban került megrendezésre. A rendezvény központi témája Szendrő egyik legjelentősebb Nagyasszonyának, gróf. Wesselényi Annának történelmi bemutatása volt.

 

A bál Erzsébet- Katalin nap időszakára esett, így külön köszöntésre kerültek az ezt a keresztnevet viselő hölgy vendégek.
A rendezvény helyszíne a Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola ebédlője volt, a terembérletet ebből a pályázatból fedeztük.

Programleírás:
Délután 17 órától egy ökumenikus szentmisével kezdődött a rendezvény a szendrői római katolikus templomban. A helyszín apropója, hogy a templom alatti kriptában nyugszanak Wesselényi Anna leszármazottai, a Csáky család tagjai. A mise után egy komplex előadás következett, melynek főbb elemei voltak: Wesselényi Anna származásának bemutatása, a Csáky-család szendrői kötödésének ismertetése, a grófnő irodalmi munkásságának kiemelése. Emellett a templom és a Csáky-család kapcsolata is bemutatásra került (oltár, kripta, berendezések stb.).

 

Az előadás után egy kis vendéglátásra került sor a templom előterében. A résztvevőket pogácsával, apró süteménnyel, meleg teával kínáltuk meg, s lehetőség nyílt az előadáson elhangzottak kötetlen és részletesebb megbeszélésére.

 

A bál este 7-kor kezdődött. A vendégek megérkezése után Jósvay István, a Szendrői Várbarátok Egyesületének elnöke köszöntötte a vendégeket. Felvázolta az egyesület elmúlt egy évben végzett munkáját, eredményeit. Felavattuk a város főterét bemutató internetes kamerát. A rendezvénynek múltidéző eleme is volt, hiszen bemutatásra került Szendrő egyik legjelentősebb Nagyasszonyának, gróf. Wesselényi Annának szendrői munkássága, valamint a kor hasonló társadalmi rendezvényeinek jellemzőit és hangulatát is felelevenítettük. Ezután Budinszki István, az egyesület alelnöke mondott pohárköszöntőt, majd egy ízletes vacsorát fogyaszthattak el a jelenlévők. Ezt követően kötetlen beszélgetés, élő zene és tánc következett, majd éjfél körül tombolasorsolással színesítettük a programot.


GALÉRIA: https://photos.app.goo.gl/wiy8sqyW7Bcgdwks7

 

Pályázatok

   

   

 

Szendrői Természetjáró Szakosztály