Szakosztályunk  |  Túra infrastruktúra  |  Pályázatok  |  Elérhetőségeink
VITÉZLŐ TELJESÍTMÉNYTÚRA 2019.04.12-14.
 

 

 

JÓL JÁRSZ, HA JÓT JÁRSZ!

 

Főoldal

Bebek Portya

Köleséri tanösvény

Galéria

Letöltések

Linkek

Magunkról

Partnereink

Video letöltés

Szolgáltatásaink

Vitézlő Szendrő

 

2019

 

 

 

 

 

 

XIV. Vitézlő

programsorozat és

teljesítménytúra

2019.04.13.

Szendrő

 

Vitézlő archívum

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Vitézlő adatbázis

20 éves születésnap

2018.08.22 - 20 éves születésnap a szendrői szociális intézményben

 

ESEMÉNY LEÍRÁSA:

„ A család a hozzánk legközelebb eső kórház,
gyerekeink első iskolája és egyben a legjobb,
legszebb öregek otthona is.”
(XVI. Benedek pápa)

A Városi Szociális Szolgáltató Központ és Árpád-házi Szent Erzsébet Időskorúak Átmeneti Gondozóháza 2018.08.22-én ünnepelte (3752 Szendrő, Rákóczi út 26-28.) megalakulásának huszadik évfordulóját, mely a családok éve jegyében egy színvonalas ünnepség keretén belül zajlott.

A program megszervezése sok időt és energiát vett igénybe az intézmény dolgozóitól, hiszen a szervezés, az előadók felkérése, a programok összeállítása, a szponzorok megkeresése, a meghívó elkészítése, a terem berendezése, díszítése több napos munka eredménye.

Az ünnepség Riz Gábor Országgyűlési Képviselő Úr megnyitó beszédével, köszöntő szavaival kezdődött, majd intézményünk vezetője Kisidáné Griger Ildikó intézményünk 20 éves munkáját igyekezett bemutatni képekben.

Az ünnepi műsor Bánné Dr. Gál Boglárka a B-A-Z. Megyei értéktár Elnökének, (aki a B-A-Z. Megyei Közgyűlés Alelnöke is), az előadásával folytatódott, melyben bemutatta a B-A-Z. Megyei Értéktár hagyományőrző munkáját, tevékenységét, értékeit.

Ezt követően Juhász László történész a paraszti kultúra tárgyi emlékeiről tartott egy bemutatást, hiszen intézményünk ebédlőjében ki lett alakítva egy olyan sarok, ami az elmúlt évtizedek berendezési tárgyaival, eszközeivel, bútoraival, viseletével van berendezve.

A pár soros tájékoztatást követően a szendrői népdalkör egy ideillő nótát énekelt, ezzel is emelve az ünnepi hangulatot.

Az ünnepség keretén belül a családok éve kapcsán különböző pályázatokat igyekeztünk meghirdetni, ahol több korosztályt szólítottunk meg.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, estébe menően vitatták meg az alkotásokat. A zsűri tagjai: Gál Kitti, Kalász László és Juhász László voltak. Utólag is köszönjük áldozatkész munkájukat.

Az első korosztály a 6-14 éves korú gyermekek köre, akiknek rajzpályázatot hirdettünk „Az én családom" címmel. A pályázat célja a család központba állítása: hogyan látják a 21. század gyermekei a családjukat, a családi kapcsolataikat, a családban betöltött helyüket.

A pályázati kiírásra 82 darab rajz érkezet. Három helyezéssel és két különdíjjal tudtuk jutalmazni a nyerteseket, akik a következők voltak:


1. helyezett: Baráth Kamilla
Szendrői Református Általános Iskola és Óvoda 4. osztályos tanulója

2. helyezett: Zachar Boglárka
Szendrői Református Általános Iskola és Óvoda 5. osztályos tanulója

3. helyezett: Dániel Ketrin
Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola 5. osztályos tanulója

Különdíjban részesült:

1. Káló Melissza
Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola 2. osztályos tanulója

2. Szendrői Hétszínvirág Óvoda Katica csoportja, óvónőjük: Matoné Ujhelyi Mária

A második kiírásban prózaíró verseny kategóriát hirdettünk „Családmesék” címmel.

A pályázat célja, hogy megismertessük adott társadalmi helyzetben, a 21. században a családok hogyan élik meg a hétköznapjaikat, ünnepeiket, az örömeiket, a problémáikat, a nehézségeiket, és hogyan alakult át a családi szerepvállalás, és az együtt élés korunkban.

Erre a kiírásra 7 darab pályamű érkezett. Nyertesei a következő személyek voltak:

1. helyezett: Joó László
László sajátos stílusban mutatja be életútját, a család sorsfordító eseményeit. A régi társadalmi életképet összeveti a 21. század családi életmódjával. A különbségeket összegzi, így szemléletesen mutatja be a szendrői emberek életmódváltozását.

2. helyezett: Id. Hudák József
Komikus stílusban idézi fel a vidéki kis közösségek örök jellemvonásait. A vasárnap délutáni falusi életképet tárja elénk. Az asszonyok „Tóth-padkáján” kiderül sok minden. Milyen nehéz a megélhetés, ki lesz jó férjnek, ki való feleségnek, stb.

3. helyezett: özv. Kéri Andrásné
Egyedi színekkel dúsított történet egy 91 éves néniről. A gyermekkori traumák a háborús viszontagságok ellenére vagy éppen ezek dacára dolgos kitartó ember önéletrajzát olvashatjuk. Férje elvesztése után is tisztességben, becsületben neveli árván maradt gyermekeit.

Emléklapot és egy kis ajándékot kapott Spisák Ferencné, Apáti Dánielné, Mecséri Andrásné, Restáns Ágostonné.

A harmadik kategóriában „Miért lettem és maradtam segítő? Mi tart engem a segítő pályán?”címmel hirdettünk meg egy pályázatot.

A segítő munkakörben dolgozók tevékenységének célja, hogy a mások életét segítse, életminőségét javítása, a saját szakmai lehetőségeinek a felhasználásával.

A pályázat célja ezeknek a szakmáknak, hivatásoknak a bemutatása, szépségeiknek és nehézségeiknek, illetve lelki buktatóiknak a megismertetése.

Ebben a kategóriában 6 pályamű érkezett. Nyertesei a következő személyek voltak:

Két darab pályamű között nem tudott a zsűri dönteni, megoszlott a vélemény, így mind a ketten első helyezettek lettek. Az egyik pályázó anonim szeretett volna lenni, csak a jeligéjét ismerjük: „Madárka, madárka, csácsogó madárka”. Gratulálunk neki. Ő saját gyermekkori küzdelmei, kilátástalan időszaka mutatta az utat a segítés felé. Már akkor megfogadta, nem akar szomorú, bánatos szemű embereket látni maga körül, főleg nem gyerekeket. Szerinte a segítő hivatás legfőbb módszere, a hallgatás és az aktív figyelés, és a megfelelő időben feltett megfelelő kérdés. Vallja, hogy higgyük el, hogy a kérdések sokszor fontosabbak, mint a válaszok. A válaszokat pedig mindenkinek magának kell megadnia a kérdésekre.

1. helyezett: Joó Zsuzsanna
Családsegítőként meggyőződése, hogy Isten vezérelte erre a területre és Ő szánta számára ezt a hivatást. 15 éves tapasztalata során látott sok kilátástalansággal teli családi élethelyzeteket, nyomort. A segítő pályán a változtatás szándéka tartja, hogy az emberi jólét növelhető és igazságosabbá tehető.

2. helyezett: Kenézné Illyés Irén
Gyermekkorában, a családjában szerepet játszott a történelem. Vallja, hogy a családsegítő szakember legfőbb jellemzője a töretlen bizalom, az alázat, az elfogadás és a hit.

3. helyezett: Kovácsné Gyenes Judit
Gyermekkori játékok indították el a pályán. 34 év után is töretlen a célja: segíteni, gyógyítani, mosolyt csalni az emberek arcára.

A díjazásokat követően Dr. Szabó Tóth Kinga szociológus, egyetemi docens előadását hallhattuk a 21. században élő családok és családi szerepek változásairól.

Ezt követően nagytiszteletű Benke András református lelkipásztor tartotta meg az előadását „Mit jelent a család bibliai értelemben,” címmel. Itt szóba került, hogy a család, a csalás, a csapás és a csodás szavak, illetve azok értelmezése.

Az ünnepi műsor lezárása előtt a meghívott előadók egy szerény ajándékban részesültek, mely többnyire szendrői kékfestő technikával előállított ajándékok, és virágcsokrok voltak. Ezt követen állófogadásra került sor.

A szponzorok felajánlásainak köszönhetően a főételen túl voltak gyümölcsök, fagylaltok, és házi sütemények, pogácsa, palacsinta és krumpli lángos is az asztalokon. Utólag is köszönjük minden felajánló adományát, segítségét.

Az programsorozattal párhuzamosan az intézményünk udvarán fel volt állítva egy sátor, ahol a meghívott szülők és gyermekeik Pósa bácsi meséi címmel interaktív bábelőadás keretein belül egy mesedarabot nézhettek meg. Akik ügyesek voltak különböző édességekkel lettek díjazva. Ezt követően egy antik játszóház játékaival játszhattak a gyerekek, ami teljesen elvarázsolta őket, haza se akartak menni, illetve az antik játékok közül néhányat vissza se akartak adni.

A gyermekek sem maradtak ki a finomságokból, mert a jutalmakon kívül, kalácsot, kakaót, szörpöt, dinnyét és fagylaltot is kaptak. A bőség zavarában azt sem tudták, mihez nyúljanak. A nagy meleg miatt legjobban a folyadék, a dinnye és a fagylalt fogyott.

A programból kitűnik, hogy az egész rendezvény a közösségfejlesztésről, és több generáció egymástól való tanulására és az értékek átadására épült.

2018.08.22.
Mester Árpád


GALÉRIA:

 

Pályázatok

   

   

Családok éve

Bebek Portya
   

Látnivalók

Szendrő Város

Szendrő Felső vár

Általános Iskola

Telekes Völgy

      Ördöggát

Martonyi Kolostor

Rakacai-tó

Rudabánya Bánya-tó

Szalonna község

Abod község

Galvács község

Csorba kő

Faszénégetés

Szendrő Város

   
 

FŐOLDAL    SZAKOSZTÁLYUNK    ELÉRHETŐSÉGEINK    E-MAIL   BEBEK PORTYA

Szendrői Természetjáró SzakosztályBári Ernő weboldal készítés