Szakosztályunk  |  Túra infrastruktúra  |  Pályázatok  |  Elérhetőségeink
VITÉZLŐ TELJESÍTMÉNYTÚRA 2019.04.12-14.
 

 

 

JÓL JÁRSZ, HA JÓT JÁRSZ!

 

Főoldal

Bebek Portya

Köleséri tanösvény

Galéria

Letöltések

Linkek

Magunkról

Partnereink

Video letöltés

Szolgáltatásaink

Vitézlő Szendrő

 

2019

 

 

 

 

 

 

XIV. Vitézlő

programsorozat és

teljesítménytúra

2019.04.13.

Szendrő

 

Vitézlő archívum

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Vitézlő adatbázis

Nagyböjttől fehérvasárnapig

2018.03.21 - Nagyböjttől fehérvasárnapig

 

ESEMÉNY LEÍRÁSA:

Szakmai beszámoló a húsvéti ünnepkör (nagyböjttől fehérvasárnapig) programhoz.

Az előzetesen megtervezett programhoz kötődően szalvéta kiállítást kapcsoltunk, amely szemet gyönyörködtető látványosságon túl esztétikai érzékeket mozdít meg, valamint gondolatébresztőként is funkcionált.

A kiállítás megtekintésével már kialakult egy olyan kellemes légkör a résztvevőkben, hogy nem volt nehéz beszélgetést kezdeményezni a kijelölt témáról. Megelevenedtek a szalvétákon keresztül az ünnepkörhöz szorosan kapcsolódó motívumok, jelképek – bárány, hímes tojás, kiscsirkék, kiskacsák, tavaszi virágok (tulipánok, aranyeső ágak, barkák).

A keresztény egyházhoz kötődő hagyományok felelevenítésével kezdtük a húsvéti ünnepkör áttekintését, amely a nagyböjti szokásokkal indult melynek során a böjti tilalmak, a jellegzetes ételek, böjti játékok rengeteg témát adtak számunkra.

E témakör után a virágvasárnapi barkaszentelés, kiszehajtás, kiszézés, szokásairól beszélgettünk, majd a nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat jellegzetes szokásait, emlékeit idéztük fel.

Húsvétvasárnap és húsvéthétfő kiemelt fontossággal bír a keresztények életében, de mindemellett a néphagyományok körében is jelentős szerepet tölt be. Foglalkoztunk az ételszentelés, a locsolás, a vesszőzés, a tojásfestések szokásaival és típusaival is.

Az érdeklődő és aktív résztvevők bekapcsolódtak a témába személyes élményeik elmeséléseivel. Néhány fotó és rövidke videó bejátszás segítségével a régmúlt szokások képi és mozgó anyagát is felelevenítettük, amelyek még inkább segítették a résztvevőket az emlékeik felidézésében.

Az ünnepkör hagyományainak és szokásainak felelevenítését követően kézműves foglalkozás keretében húsvéti ajtódíszeket készítettünk, amelyet ki-ki a saját ízlésvilága és fantáziája szerint díszítve alkotott meg, majd büszkén vitte haza a családja számára.

A résztvevőket meginvitáltuk egy szerény vendéglátásra, így a szendvicsek és a sütemény elfogyasztása idején is kifogyhatatlanul folyt a beszélgetés az ünnepi előkészületekről és a hagyomány ápolásról.
 

GALÉRIA: https://photos.app.goo.gl/gdoS4SCW3ixnuXwJ6

 

Pályázatok

   

   

Családok éve

Bebek Portya
   

Látnivalók

Szendrő Város

Szendrő Felső vár

Általános Iskola

Telekes Völgy

      Ördöggát

Martonyi Kolostor

Rakacai-tó

Rudabánya Bánya-tó

Szalonna község

Abod község

Galvács község

Csorba kő

Faszénégetés

Szendrő Város

   
 

FŐOLDAL    SZAKOSZTÁLYUNK    ELÉRHETŐSÉGEINK    E-MAIL   BEBEK PORTYA

Szendrői Természetjáró SzakosztályBári Ernő weboldal készítés