Szakosztályunk  |  Kirándulásaink emlékei  |  Túra infrastruktúra  |  Túra ajánló  |  Pályázatok  |  Elérhetőségeink
 

JÓL JÁRSZ, HA JÓT JÁRSZ!

 

Főoldal

Bebek Portya

Köleséri tanösvény

Galéria

Időjárás

Letöltések

Légifelvételek

Linkek

Magunkról

Partnereink

Video letöltés

Szolgáltatásaink

Vitézlő Szendrő

 

2018

 

 

 

 

 

 

XIII. Vitézlő

programsorozat és

teljesítménytúra

2018.04.13-15.

Szendrő

 

Vitézlő archívum

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Vitézlő adatbázis

Nagyböjttől fehérvasárnapig

2018.03.21 - Nagyböjttől fehérvasárnapig

 

ESEMÉNY LEÍRÁSA:

Szakmai beszámoló a húsvéti ünnepkör (nagyböjttől fehérvasárnapig) programhoz.

Az előzetesen megtervezett programhoz kötődően szalvéta kiállítást kapcsoltunk, amely szemet gyönyörködtető látványosságon túl esztétikai érzékeket mozdít meg, valamint gondolatébresztőként is funkcionált.

A kiállítás megtekintésével már kialakult egy olyan kellemes légkör a résztvevőkben, hogy nem volt nehéz beszélgetést kezdeményezni a kijelölt témáról. Megelevenedtek a szalvétákon keresztül az ünnepkörhöz szorosan kapcsolódó motívumok, jelképek – bárány, hímes tojás, kiscsirkék, kiskacsák, tavaszi virágok (tulipánok, aranyeső ágak, barkák).

A keresztény egyházhoz kötődő hagyományok felelevenítésével kezdtük a húsvéti ünnepkör áttekintését, amely a nagyböjti szokásokkal indult melynek során a böjti tilalmak, a jellegzetes ételek, böjti játékok rengeteg témát adtak számunkra.

E témakör után a virágvasárnapi barkaszentelés, kiszehajtás, kiszézés, szokásairól beszélgettünk, majd a nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat jellegzetes szokásait, emlékeit idéztük fel.

Húsvétvasárnap és húsvéthétfő kiemelt fontossággal bír a keresztények életében, de mindemellett a néphagyományok körében is jelentős szerepet tölt be. Foglalkoztunk az ételszentelés, a locsolás, a vesszőzés, a tojásfestések szokásaival és típusaival is.

Az érdeklődő és aktív résztvevők bekapcsolódtak a témába személyes élményeik elmeséléseivel. Néhány fotó és rövidke videó bejátszás segítségével a régmúlt szokások képi és mozgó anyagát is felelevenítettük, amelyek még inkább segítették a résztvevőket az emlékeik felidézésében.

Az ünnepkör hagyományainak és szokásainak felelevenítését követően kézműves foglalkozás keretében húsvéti ajtódíszeket készítettünk, amelyet ki-ki a saját ízlésvilága és fantáziája szerint díszítve alkotott meg, majd büszkén vitte haza a családja számára.

A résztvevőket meginvitáltuk egy szerény vendéglátásra, így a szendvicsek és a sütemény elfogyasztása idején is kifogyhatatlanul folyt a beszélgetés az ünnepi előkészületekről és a hagyomány ápolásról.
 

GALÉRIA: https://photos.app.goo.gl/gdoS4SCW3ixnuXwJ6

 

Pályázatok

   

   

Családok éve

Bebek Portya
   

Látnivalók

Szendrő Város

Szendrő Felső vár

Általános Iskola

Telekes Völgy

      Ördöggát

Martonyi Kolostor

Rakacai-tó

Rudabánya Bánya-tó

Szalonna község

Abod község

Galvács község

Csorba kő

Faszénégetés

Szendrő Város

   
 

FŐOLDAL    SZAKOSZTÁLYUNK    ELÉRHETŐSÉGEINK    E-MAIL   BEBEK PORTYA

Szendrői Természetjáró SzakosztályBári Ernő weboldal készítés