Szakosztályunk  |  Túra infrastruktúra  |  Pályázatok  |  Elérhetőségeink
VITÉZLŐ TELJESÍTMÉNYTÚRA 2019.04.12-14.
 

 

 

JÓL JÁRSZ, HA JÓT JÁRSZ!

 

Főoldal

Bebek Portya

Köleséri tanösvény

Galéria

Letöltések

Linkek

Magunkról

Partnereink

Video letöltés

Szolgáltatásaink

Vitézlő Szendrő

 

2019

 

 

 

 

 

 

XIV. Vitézlő

programsorozat és

teljesítménytúra

2019.04.13.

Szendrő

 

Vitézlő archívum

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Vitézlő adatbázis

 Buszos kirándulás Cserépfalu

2018.01.24 - Buszos kirándulás Cserépfalu

 

ESEMÉNY LEÍRÁSA:

Természeti és kulturális értékeink megismerése céljából január 24-én autóbuszos kirándulást szerveztünk Cserépfaluba. Eléggé szokatlan időpontba a tél közepén kerestük fel a Hór-völgyét. Szakosztályunk hosszú évek óta pár emberrel segíti, az itt megrendezett Less Nándor teljesítménytúrát. Így most többen is megláthatták, itt milyen látványos környezet fogadja a túrázókat.

A hosszú buszos úton két vizsgázott túra és idegen vezetőnk ismertette a nap során felkeresendő helyek érdekességét. Megérkezésünk után Kis Amerikába vezetett utunk. A csoport tagjai elképedve látták a múlt század elején vájt barlanglakások sorát. Felkapaszkodtunk a kilátóba is. Kis kitérőt téve a lankásabb tanösvényen haladva értünk el a Gang galériát. Most nem tudtuk megtekinteni, mert az a magánlakás belsejébe költözött a tél miatt. A református templom megtekintése után a Fazekas házban vásárlással egybekötött cserépedény kiállítást tekintettük meg. Mivel egy képzőművész család működteti, melynek két tagja is fest, nem maradtunk festménynézés élménye nélkül. A két helyen átmelegedve utunkat egy tanösvényen folytattuk, mely egy kaptárkőhöz vezetett. Útközben az erdőben haladó út mellett egy Mária kegyhelyet is érintettünk. Vissza érve a buszhoz pár száz méter után Bogácson borospince látogatásra álltunk meg. Mezőkövesden késődélután fogyasztottuk el ebédünket. A nap zárásaként, pár órás gyógyvizes fürdőzéssel melegítettük át csontjainkat mielőtt haza vettük volna az irányt.

Szendrő, 2018.01.25.

______________________________

 

Kirándulásunkat a déli bükk kapujában lévő Cserépfaluba terveztük még az elmúlt év őszére. Nem várt események és akadályok miatt, csak az idén januárjában sikerült realizálni az utat.


Az ember a természettel való szoros kapcsolatát, kulturális örökségünket és természeti értékeinket kívántuk jobban megismerni több generációt átfogó csoportunkkal. Utunk első állomása, a cserépfalui barlanglakások „Kis Amerika” volt. A karsztos Bükk lábainál előbujt vulkáni szórt tufakőzetének felhasználására láthattunk itt példákat. Jól faragható kőzet házak, kerítések építőanyagaként, borpincék, vagy nagy tároló helyként, faragott díszként köszönt vissza ránk. Többen elképedve nézték a kivájt lakások füst elvezetését, meszelt hengerezet szobafal maradványait. Hiszen ezekben a lakásokban még nyolcvan éve laktak. Alig száz méterre már súrolóport és malomkövet készítettek a kőzetből. Feljebb kapaszkodva, a kilátó már mai művészi alkotásából csodálkozhattunk a tájra. Alakja a 2014-től természeti oltalom alatt álló, 2016-tól a Bükk alja kőkultúrájával hungarikumnak nyilvánított kaptárköveket utánozza. Ablakai a kaptárkövek mélyedéseit, apró nyílásai a Göncölszekeret szimbolizálják. Egy eredeti felkeresése előtt két alkotó házat tekintettünk meg. Városunkhoz is kötődő néhai Demjén István neveléstörténész, költő, festőművész Gang galériája ugyan a tél miatt zárva volt, de az Art Galéria a fazekas műhelyet nyitva találtuk. Szépen helyreállított védett parasztház helységében Fehérváriné Makó Lívia festő és lánya Szajlainé Fehérvári Erika keramikus kiállítását láttuk. Utunk során rácsodálkoztunk a 450 éves Mária fa köztéri szoborként funkcionáló fatörzsére és a megye egyik legmagasabb, 54 m-es neogótikus református templom tornyára. A buszon való utazás közben ismertetők hangzottak el a Hór - völgy elején található, 1982 óta fokozottan védett Suba-lyuk barlangról, a Bükk hegységről, az Ördögtorony tanösvényről, a kaptárkövekről.


Hazafelé tartva Bogács község határába újra gyalogosan indultunk útnak, hogy felkeressük a Mária-követ és a 450 éves Szt. Márton-fát. Továbbhaladtunk a két fülkés kaptárkőhöz, amit csak az útról tekintettünk meg. Hó fedte a kő nagy részét és a meredek hozzá vezető utat is. Visszafelé kis kitérővel a ma is használatban lévő tufába vájt borospincék sokaságát figyelhettük meg. Frissítő levegőn való hó taposás meghozta az étvágyat. Míg a megrendelt ebédünk felé tartottunk hazánk gazdag gyógy és termálvíz kincséről volt szó. Természetesen az érintett Bogács, Mezőkövesd és a közeli Eger környéki fürdők kiemelésével.


Délutáni ízletes ebédünk után, mindenki saját belátása, no meg pénztárcája terhére öblíthette az elfogyasztott falatokat. Szintén saját büdzsé terhére, a társaság kívánságának már az út meghirdetésekor engedve, a vissza út előtt, rövid idejű gyógyvizes fürdőzéssel zártuk a tartalmas napot.

 

GALÉRIA: https://photos.app.goo.gl/9qSk6vu5tm6uHCB83

 

Pályázatok

   

   

Családok éve

Bebek Portya
   

Látnivalók

Szendrő Város

Szendrő Felső vár

Általános Iskola

Telekes Völgy

      Ördöggát

Martonyi Kolostor

Rakacai-tó

Rudabánya Bánya-tó

Szalonna község

Abod község

Galvács község

Csorba kő

Faszénégetés

Szendrő Város

   
 

FŐOLDAL    SZAKOSZTÁLYUNK    ELÉRHETŐSÉGEINK    E-MAIL   BEBEK PORTYA

Szendrői Természetjáró SzakosztályBári Ernő weboldal készítés