Szakosztályunk  |  Kirándulásaink emlékei  |  Túra infrastruktúra  |  Túra ajánló  |  Pályázatok  |  Elérhetőségeink
 

JÓL JÁRSZ, HA JÓT JÁRSZ!

 

Főoldal

Bebek Portya

Köleséri tanösvény

Galéria

Időjárás

Letöltések

Légifelvételek

Linkek

Magunkról

Partnereink

Video letöltés

Szolgáltatásaink

Vitézlő Szendrő

 

2018

 

 

 

 

 

 

XIII. Vitézlő

programsorozat és

teljesítménytúra

2018.04.13-15.

Szendrő

 

Vitézlő archívum

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Vitézlő adatbázis

 Kézimunkázás - kékfestés

2017.11.08 - Kézimunkázás - kékfestés

 

ESEMÉNY LEÍRÁSA:

„ Utolsó szent örökségünk ez, amit senki tőlünk el nem vehet: népművészetünk ősi titka. Isten adta, tündér ihlette, ember álmodta örökség ez, melynek egyetlen tulajdonosa a Magyar, bárhol éljen is.”
 

– Wass Albert-

A fenti gondolatok tükrében álmodtuk és valósítottuk meg a programot, melynek előzeteseként kiállítást rendeztünk be különféle kézimunkákból, amelyek szebbnél szebb munkadarabokból tevődtek össze.


Előkerültek a ládafiák és a szekrények mélyéből a terítők, kötények, szőttesek, kötött és horgolt díszítő és használati tárgyak. Rengeteg sok szép emléket és élményt idéztek fel a programra érkezőknek, de mi tagadás a kiállítást berendezők részére is nagy élmény volt a válogatás, rendszerezés folyamata.


A kiállítás megtekintésével már kialakult egy olyan kellemes légkör a résztvevőkben, hogy nem volt nehéz beszélgetést kezdeményezni a kijelölt témáról.


A történeti áttekintés, amely meglepő tényeket is felsorakoztatott ( pl. a halászok hálófonásából a férfiaktól eredeztethető a kötés, vagy az hogy milyen sokféle módszer szerint csoportosítjuk a kézimunkákat ); kissé más megvilágításba helyezte mindazt amit a gyakorlatban sokan alkalmaztak is.


Az érdeklődő és nagyon aktívnak mondható résztvevők szinte mindegyik hozott magával kedvenc darabot, amit büszkén mutatott meg a többiek részére.


Néhány rövidke videó bejátszás felvilágosítást adott a hozzá nem értők -fiatalság- számára, míg az idősebbeknek könnyeket is csalt a szemébe.


A gyerekeknek olyan dolgokra hívtuk fel a figyelmét ezzel a egész délutánt tartalmasan kitöltő programmal, amiből kiderülhetett számukra milyen nagy- nagy élmény egy- egy szép saját készítésű használati vagy díszítő tárgy elkészítése.


A résztvevőket meginvitáltuk egy szerény vendéglátásra, így a szendvicsek és a sütemény elfogyasztása idején is kifogyhatatlanul folyt a beszélgetés a fiatalok és idősebbek között a témáról, a tapasztalatokról és a praktikákról.


GALÉRIA: https://photos.app.goo.gl/DDEFVniFJ2w0QNZ72

 

Pályázatok

   

   

Családok éve

Bebek Portya
   

Látnivalók

Szendrő Város

Szendrő Felső vár

Általános Iskola

Telekes Völgy

      Ördöggát

Martonyi Kolostor

Rakacai-tó

Rudabánya Bánya-tó

Szalonna község

Abod község

Galvács község

Csorba kő

Faszénégetés

Szendrő Város

   
 

FŐOLDAL    SZAKOSZTÁLYUNK    ELÉRHETŐSÉGEINK    E-MAIL   BEBEK PORTYA

Szendrői Természetjáró SzakosztályBári Ernő weboldal készítés