Szakosztályunk  |  Túra infrastruktúra  |  Pályázatok  |  Elérhetőségeink
VITÉZLŐ TELJESÍTMÉNYTÚRA 2019.04.12-14.
 

 

 

JÓL JÁRSZ, HA JÓT JÁRSZ!

 

Főoldal

Bebek Portya

Köleséri tanösvény

Galéria

Letöltések

Linkek

Magunkról

Partnereink

Video letöltés

Szolgáltatásaink

Vitézlő Szendrő

 

2019

 

 

 

 

 

 

XIV. Vitézlő

programsorozat és

teljesítménytúra

2019.04.13.

Szendrő

 

Vitézlő archívum

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Vitézlő adatbázis

 Kézimunkázás - kékfestés

2017.11.08 - Kézimunkázás - kékfestés

 

ESEMÉNY LEÍRÁSA:

„ Utolsó szent örökségünk ez, amit senki tőlünk el nem vehet: népművészetünk ősi titka. Isten adta, tündér ihlette, ember álmodta örökség ez, melynek egyetlen tulajdonosa a Magyar, bárhol éljen is.”
 

– Wass Albert-

A fenti gondolatok tükrében álmodtuk és valósítottuk meg a programot, melynek előzeteseként kiállítást rendeztünk be különféle kézimunkákból, amelyek szebbnél szebb munkadarabokból tevődtek össze.


Előkerültek a ládafiák és a szekrények mélyéből a terítők, kötények, szőttesek, kötött és horgolt díszítő és használati tárgyak. Rengeteg sok szép emléket és élményt idéztek fel a programra érkezőknek, de mi tagadás a kiállítást berendezők részére is nagy élmény volt a válogatás, rendszerezés folyamata.


A kiállítás megtekintésével már kialakult egy olyan kellemes légkör a résztvevőkben, hogy nem volt nehéz beszélgetést kezdeményezni a kijelölt témáról.


A történeti áttekintés, amely meglepő tényeket is felsorakoztatott ( pl. a halászok hálófonásából a férfiaktól eredeztethető a kötés, vagy az hogy milyen sokféle módszer szerint csoportosítjuk a kézimunkákat ); kissé más megvilágításba helyezte mindazt amit a gyakorlatban sokan alkalmaztak is.


Az érdeklődő és nagyon aktívnak mondható résztvevők szinte mindegyik hozott magával kedvenc darabot, amit büszkén mutatott meg a többiek részére.


Néhány rövidke videó bejátszás felvilágosítást adott a hozzá nem értők -fiatalság- számára, míg az idősebbeknek könnyeket is csalt a szemébe.


A gyerekeknek olyan dolgokra hívtuk fel a figyelmét ezzel a egész délutánt tartalmasan kitöltő programmal, amiből kiderülhetett számukra milyen nagy- nagy élmény egy- egy szép saját készítésű használati vagy díszítő tárgy elkészítése.


A résztvevőket meginvitáltuk egy szerény vendéglátásra, így a szendvicsek és a sütemény elfogyasztása idején is kifogyhatatlanul folyt a beszélgetés a fiatalok és idősebbek között a témáról, a tapasztalatokról és a praktikákról.


GALÉRIA: https://photos.app.goo.gl/DDEFVniFJ2w0QNZ72

 

Pályázatok

   

   

Családok éve

Bebek Portya
   

Látnivalók

Szendrő Város

Szendrő Felső vár

Általános Iskola

Telekes Völgy

      Ördöggát

Martonyi Kolostor

Rakacai-tó

Rudabánya Bánya-tó

Szalonna község

Abod község

Galvács község

Csorba kő

Faszénégetés

Szendrő Város

   
 

FŐOLDAL    SZAKOSZTÁLYUNK    ELÉRHETŐSÉGEINK    E-MAIL   BEBEK PORTYA

Szendrői Természetjáró SzakosztályBári Ernő weboldal készítés